Vučinić: Od dolaska nove vlasti u nikšićkoj Željezari najgore stanje u istoriji fabrike

"Gigant koji je hranio 7.000 nikšićkih familija, ne zaslužujue da ga se odreknemo. Ne zbog njega već zbog nas i naše budućnosti u Nikšiću i Crnoj Gori", saopštio je Vučinić

11967 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Vučinić, Foto: Luka Zeković
Vučinić, Foto: Luka Zeković

Vlada mora pronaći mehanizam da pomogne nikšićkoj Željezari "Toščelik" da opstane, a od dolaska nove vlasti situacija ne samo da se nije poboljšala nego je čak došla do najgoreg stanja u istoriji fabrike, kazao je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

On je pozvao Vladu Crne Gore, njenog premijera i ministre da iskoriste sve mogućnosti i uključe se u rješavanje problema Željezare, 260 radnika i još izvjestan broj ljudi i malih preduzeća čija je sudbina "vezana za sudbinu željezare"

Dodao je i da se posljednjih dana priča o dva diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore u Turskoj, te upitao kakva je misija tih predstavništava ako to nije zaštita interesa Crne Gore i njenih građana.

Prema njegovim riječima, "spržena zemlja koju je ostavila DPS vladavina" se najbolje može uočiti upravo u halama fabrika nekadašnjih giganata i generatora razvoje Crne Gore.

"Mnogo puta sam iznosio u javnost situaciju u nikšićkoj Željezari, uslove rada i nepravdu koja je pogodila njene radnike. Osim zahvalnosti zaposlenih, nikad nijesam dobio povratna reagovanja od menadžmenta fabrike ili odgovornih u bivšoj vlasti. Ko je odgovoran za to? Fabrika je prodata 2012 godine Toščeliku, firmi koja je predstavljena kao čudo sa istoka koje će biti uvod u plodonosnu saradnju između Crne Gore i Turske", kazao je Vučinić.

Predsjednik Radničke partije smatra da Željezara danas stoji u zakočenom režimu, a da njeni radnici sa brigom i neizvješnošću čekaju da im se kaže sudbina fabrike.

Odgovornost je prije svega, kaže on, na bišoj vlasti odnosno tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću i njegovim ministrima koji su učestvovali u prodaji Željezare i odbili druge zainteresovane savjetujući ih da uopšte ne učestvuju na tenderu

"Moramo uzeti u obzir činjenicu da je fabrika posve privatna, odnosno u 100 odsto vlasništvu Toščelika. Ipak, imamo li pravo smatrati željezaru bilo čijom drugo osim njenih radnika. Možda neki Vladin činovnik ili mistar od željezare vidi 260 radnih ugovora na neodređeno, ali za nas je željezara mnogo više od toga, jer znamo koliko ta fabrika znači za grad i ukupnu privredu Nikšića", naveo je Vučinić.

Dodaje i da Željezaru ne možemo posmatrati onakvu kakva je sad, sa 260 radnika (što je istorijski minimum) već je moramo posmatrati kakva jeste realno, a to je zamajac crnogorske industrije.

"Gigant koji je hranio 7.000 nikšićkih familija, ne zaslužujue da ga se odreknemo. Ne zbog njega već zbog nas i naše budućnosti u Nikšiću i Crnoj Gori", saopštio je Vučinić.

Bonus video: