Ivanović predsjednica Udruženja državnih tužilaca

"Trenutni društveni ambijent u kome djeluje državnotužilačka organizacija ne može se nazvati podsticajnim, ali nam ne može i ne smije biti izgovor za niži tempo rada i smanjeno zalaganje za borbu protiv svih vidova kriminaliteta”, kazao je v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić

7652 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Udruženje tužilaca Crne Gore
Foto: Udruženje tužilaca Crne Gore

Tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva Đurđina Nina Ivanović izabrana je za predsjednicu Udruženja državnih tužilaca.

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić kazao je da je izborom Ivanović, Udruženje državnih tužilaca dobilo predsjednicu koja će, "kao prva među jednakima, svojim znanjem, iskustvom kao i moralnim i etičkim kvalitetima predvoditi udruženje u realizaciji Statutom proklamovanih načela i ciljeva".

"Državno tužilaštvo, čini se više nego ikada, izloženo je pokušajima javnih pritisaka i diskreditacije, koji mogu negativno uticati, kako na funkcionisanje same državnotužilačke organizacije, tako i na percepciju društva i građana o njenom radu", rekao je Burić.

Poručio je da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

"Trenutni društveni ambijent u kome djeluje državnotužilačka organizacija ne može se nazvati podsticajnim, ali nam ne može i ne smije biti izgovor za niži tempo rada i smanjeno zalaganje za borbu protiv svih vidova kriminaliteta”, istakao ja v.d.VDT-a.

Kako je saopšteno nakon Skupštine Udruženja tužilaca, Burić je naveo da Državno tužilaštvo, kao organ, mora učiniti sve da očuva svoju samostalnost i kroz zakonito, savjesno i etično postupanje državnih tužilaca nastavi da doprinosi ostvarivanju vladavine prava, kao vrhunskog cilja savremenih demokratskih društava i dodao da je "upravo samostalnost jedan od ključnih izazova u radu Državnog tužilaštva. Iako se retorički svi slažu sa poštovanjem državnotužilačke samostalnosti, ipak se u definisanju tog termina, u praksi, javljaju nedoumice i nerazumijevanja, nekada slučajne, a nekada i one druge".

Kako je istakao, nemjerljiv je značaj postojanja i djelovanja Udruženja državnih tužilaca, čijim bi radom i kontinuitetom trebalo afirmisati unapređenje propisa o organizaciji i radu Tužilaštva, kao i princip samostalnosti državnotužilačke organizacije.

Bonus video: