Nejednako postupano prema građanima

Vlada obezbijedila plaćeno odsustvo roditeljima djece uzrasta do 11 godina, dok za one koje pripadaju rizičnim grupama nisu predviđene alternative

4465 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja nije dokazalo da mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa nije izvršeno nejednako postupanje prema pojedinim kategorijama stanovništva, suprotno odredbama Ustava Crne Gore, utvrdila je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Podnosilac pritužbe podnio je instituciji Zaštitnika zahtjev za razmatranje radnog vremena zapošljenih osoba koje pripadaju rizičnoj grupi u doba epidemiološke situacije. U pritužbi je navedeno da je Vlada obezbijedila plaćeno odsustvo roditeljima djece uzrasta do 11 godina, dok za radno angažovane osobe koje pripadaju rizičnim grupama (npr, imaju više od 65 godina) nisu predviđene alternative, u smislu skraćenja radnog vremena.

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić kazala je da razumije poziciju u kojoj se našao cjelokupan zdravstveni sistem, kao i tada Nacionalno-koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) pri suočavanju s koronavirusom i da ne umanjuje ozbiljnost epidemiološke situacije, kao i poteškoće u vezi s eventualnim slučajevima kršenja prava.

Ona, međutim, primjećuje da Ministarstvo “prilikom donošenja naredbi čiji je cilj smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom nije uzelo u obzir i razmotrilo navode, odnosno potrebe ove kategorije lica”.

Zaštitnik je početkom novembra tražio izjašnjenje od NKT-a na navode iznijete u pritužbi i da odgovori na pitanja, među kojima su koje su to kategorije stanovništva koje prema zvaničnim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije pripadaju rizičnim grupama i da li su za druge kategorije predvidjeli posebne mjere.

Iz NKT-a nijesu odgovorili ni na urgencije institucije Zaštitnika, a imenovanjem nove Vlade to tijelo je prestalo s radom.

Kabinet predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića je krajem prošle godine informisao Zaštitnika da su pitanja proslijedili na dalje postupanje i nadležnost Ministarstvu zdravlja i Savjetu za koronavirus.

Urgencija Ministarstvu na čijem je čelu Jelena Borovinić-Bojović upućena je 21. aprila ove godine.

“NKT i Ministarstvo zdravlja nijesu dostavili izjašnjenje na navode iz pritužbe niti razloge zbog kojih nije postupljeno ili eventualno nije bilo moguće odgovoriti”, konstatuje se među utvrđenim činjenicama u mišljenju Dobardžić.

Ona je dala dvije preporuke Ministarstvu, među kojima je i da se ubuduće uzdržava od nejednakog postupanja prema različitim kategorijama građana.

Bonus video: