Vlada platila ratu Njemačkoj razvojnoj banci, Opština Ulcinj još nije vratila novac

Ministarstvo finansija uplatilo je Njemačkoj razvojnoj banci prvu ratu kredita od 933,5 hiljada eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj. Lokalna vlast još taj novac nije vratila u državni trezor, a što je trebalo da uradi do 29. juna

15308 pregleda 210 reakcija 9 komentar(a)
Ministarstvo očekuje da Opština vrati novac: Ulcinj, Foto: Vijesti
Ministarstvo očekuje da Opština vrati novac: Ulcinj, Foto: Vijesti

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uplatilo je Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) prvu ratu kredita od 933,5 hiljada eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj, a lokalna vlast još taj novac nije vratila u državni trezor, iako je imala obavezu da to uradi do 29. juna, saznaju “Vijesti” iz Ministarstva.

”Ministarstvo je prema KfW banci izmirilo dospjelu obavezu, a prethodno dostavilo dopis Opštini Ulcinj sa obračunom, instrukcijama i zahtjevom da uplatu novca najkasnije do dana dospijeća obaveze prema KFW banci. Opština Ulcinj nije uplatila taj novac”, rečeno je nezvanično “Vijestima” u tom Vladinom resoru.

Realizacija projekta, u kome je lokalna vlast probila petogodišnji grejs period, još nije počela niti je izvjesno kada bi to moglo da se desi iako će rate u iznosu od 900 hiljada eura, za kredit u ukupnom iznosu od 20 miliona, na naplatu stizati u polugodišnjim razmacima. To znači, da naredna rata u istom iznosu, na naplatu stiže već krajem decembra ove godine.

Kako saznajemo, Ministarstvo je 23. juna Opštini uputilo dopis u kome je obavještava da je shodno ugovoru o prosljeđivanju sredstava kredita, potrebno da na račun državnog trezora najkasnije do 29. juna da uplati ukupno 933,5 hiljada eura, od čega je 900 hiljada glavnice, 10,67 hiljada kamate, dok se ostatak odnosi na ostale troškove.

Ukupne neizmirene obaveze opštine Ulcinj, piše u dopisu, po osnovu kredita KfW banke i kredita Evropske investicione banke(EIB), ne uključujući ratu koja dospijeva 29. 6. 2021. godine, iznose 198,3 hiljade eura. Ministarstvo je od Opštine tražilo da i taj iznos na račun državnog trezora uplati u što kraćem roku.

Od ugovorenih 20 miliona eura, Opština Ulcinj do sada je povukla 1.318.204,52 eura i banci platila obaveznu naknadu za rizik u iznosu od 140 hiljada eura.

Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili su 2013. godine ugovor o zajmu na iznos od 36 miliona eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj.

Sa Opštinom je dvije godine kasnije, ministarstvo zaključilo ugovor o potkreditu, odnosno prosljeđivanju novca. Prema tom ugovoru, Opština je dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu, prema utvrđenom planu otplate.

Rok za raspolaganjem novcem kredita od KfW, istekao je krajem prošle godine, a Opština ima aktivan kredit i kod EIB-a sa polugodišnjom ratom u iznosu od 107 hiljada eura.

”Vijesti” su ranije objavile da inspektori kriminalističke policije provjeravaju da li su i koliko država i Opština oštećene nepovlačenjem novca kredita od KfW-a. U međuvremenu, Skupština Opštine prošle sedmice pokrenula je parlamentarnu istragu i glasala za formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da ispita cijeli slučaj i utvrdi odgovornost za eventualne propuste.

Bivši ministar finansija Darko Radunović, prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura, kao ekvivalent nepovučenih novca od KFW banke, izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura.

Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

Bez novih zapošljavanja, porezi i doprinosi da se plaćaju

U Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, kako “Vijesti” saznaju, čvrstog su stava da su opštine dužne da izvršavaju svoje obaveze prema državi i da to i očekuju, iako taj resor uvijek ima sluha prilikom njihovih finansijskih teškoća.

Prema informacijama “Vijesti” iz tog resora, posebno je važno da, osim takvih obaveza, opštine plaćaju i poreze i doprinose, na čemu će ministarstvo i Uprava prihoda i carina insistirati.

”Treba imati u vidu i da nema novih zapošljavanja niti produžavanja starih, dok se ne budu poštovale obaveze”, kazao je izvor “Vijesti”.

On nije htio direktno da odgovori na pitanje postoji li mogućnost da Vlada zbog neispunjavanja obaveza, Opštini Ulcinj blokira račun.

”Sezona je u toku, vjerujemo da će Opština Ulcinj uskoro izmiriti obaveze prema državi”, pojašnjeno je nezvanično.

Bonus video: