Tragom sunca, jugom maslina…

Najjužnija tačka crnogorskog primorja nudi meditativni mir i tišinu, onima koji čeznu za njim, ali i slatki nemir adrenalinskog pulsiranja kad se “zakačite” za nebo nošeni vjetrovima mora…

33277 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Gezim Mavrić
Foto: Gezim Mavrić

Tragom sunca, mirisa mandarina i maslina, s toplim pijeskom pod stopalima… vodimo vas ljetos do Ulcinja. Najjužnija tačka crnogorskog primorja nudi meditativni mir i tišinu, onima koji čeznu za njim, ali i slatki nemir adrenalinskog pulsiranja kad se “zakačite” za nebo nošeni vjetrovima mora…

Velika plaža u Ulcinju je pješčana pista koja počinje kod Rta Đerane, 5 km južno od centra Ulcinja, u dužini od 12,5 kilometara i najvećim dijelom sa širinom od 50 metara, se proteže uz najčistije more do Ade Bojane. Tu ne slijeću avioni, pokatkad neki helikopter, kad njime stignu na tu obalu svjetske megazvijezde šoubiznisa, nakon što slete na tivatski ili podgorički aerodrom sa Air Montenegro | Home i požure južnije, da što prije osjete taj vreli sitni pijesak pod stopalima, beskonačan plavi horizont i milovanje vjetra na licima i u kosi… Svi žele što prije da osjete taj poseban “vajb” filmske scenografije morske obale…

A ljeti se, itekako leti na Velikoj plaži, kajtesurferi iz cijelog svijeta “dolijeću” upravo na ovu plažu da “uhvate vjetar” i “zakače” sa za nebo svojim zmajevima… Velika plaža je od 2009. godine kada je tu napravljen prvi kajt klub “Dolcinium”, do danas popularizovana da je dostigla nivo „prijestonice“ kajtsurfinga na Jadranu, koja može stati rame uz rame sa onima na Kanarskim ostrvima, Havajima, Portugalom, ili Egiptom, gdje su ti sportovi i najpopularniji. Duž Velike plaže je petnaestak kajtsurf klubova koji pružaju obuku pa neki gosti planiraju ljetovanje u Crnoj Gori ciljano da bi se baš tu, u Ulcinju obučili tom sportu. Ove godine kajt klub “Dolcinium” je u julu proslavio 13-u sezonu, potpuno renoviran, sa ambijentom najegzotičnijih lokacija svijeta, koji još uvijek važi za najpopularniji klub na Velikoj plaži.

TOMontenegro
foto: Edin Sarvan

Zabava na Velikoj plaži je baš taj party osjećaj kakav zamišlja i očekuje mladi “putnik” u videu:

Duž plaže, u kajt klubovima i lokalima možete čuti raznovrstan muzički repertoar od džeza, preko soula, fanka, do haus i lajv muzike. Zabava je pri vrhu prioriteta na listi posjetilaca Velike plaže, u kajt klubovima često gostuju svjetska imena di-džej scene, dan na plaži se se lako produži do najvatrenijeg sutona na obali a onda nastupa “ludi letnji ples” do iza ponoći…

Ako se malo odmaknete ka obali, čujete ipak samo talase. To je ta “zvučna izolacija” mora koja stvara ambijent za romantične duše!

Najveći turistički kompleks na plaži je HTP „Velika plaža“ koji ima turističko naselje, hotel, porodične apartmane, bungalove, a duž ovog dijela obale su mnoge privatne plaže sa imenima poznatih svjetskih plaža na drugim kontinentima („Copacabana“, „Miami“…) što je i simpatično, i auto kampovi, kamp šatorska naselja…

TOMontenegro
foto: Pavle Markoč

U dijelu naselja Štoj dosta je lijepih apartmana okruženih plantažama mandarina, i često gosti godinama borave kod istih domaćina, prosto su se odomaćili na obali.

A u produžetku Velike Plaže je čuvena Ada Bojana. Kako se priroda poigrala tu! Rijeka Bojana se na tom mjestu uliva u more, i tu je formirano trouglasto poluostrvo sa obje strane omeđeno rijekom Bojanom - prirodni rezervat nastao davne 1852. godine. Plaža je pješčana, duga 3880 metara, a voda u priobalju izuzetno je plitka. Naročito je lijepo ako nekim plovilom obilazite obalu i posmatrate Adu i sa mora. Ada je kažu zaljubljenici u ovaj dio obale čista ljubav! Kao ljubav rijeke koja nestaje u zagrljaju mora – malo ko jednom dođe na Adu, a da se ne vrati. Ada ima svoje “fanove” koji tu godinama dolaze i prosto ne žele da idu negdje drugo, jer svugdje je “drugo”, Ada je broj jedan za njih, ono za čim su tragali i našli. Na Adi svak nađe sebe – tako kažu.

TOMontenegro promo
foto: Gezim Mavrić

Po uzoru na ribarske sojenice kakve su odavno bile tu na Adi, napravljene su vikendice, naselje na vodi. Kućica na vodi - pa ko od nas ne sanja jednu takvu za privremeni dom, za odmor po sopstvenoj mjeri! Kako kažu, iz kreveta skačeš u vodu, sa nogama u vodi piješ jutarnju kafu… U dijelu Ade je dosta šatorskih kampova, ali i onih sa kamp kućicama koje su prava lokacija za nezaboravnu Ada-avanturu.

‘Euphoria kite surf beach“ je mjesto na kom ćete u potpunosti osjetiti autentičnost i bliskost sa ovim čarobnim kutkom zemlje. Topla preporuka za ovu malu oazu domaćinske atmosfere i crnogorskog gostoprimstva.

Ima i putnika namjernika koji sa čudnim putujućim kućama “navrate” na dan – dva na Adu, budu tu, uživaju koliko im se svidi i nastave svoj put… Ada je poseban imaginarijum. Ada je takva - nikog nije otjerala.

TOMontenegro promo
foto: Gezim Mavrić

Na Adi je i u svijetu čuveno, nudističko naselje “Ada Bojana” - prvi bungalovi za nudiste tu su napravljeni 1973. godine.

Ada Bojana je omiljeno mjesto i ljubiteljima ptica, jer to ostrvo spada u područja od međunarodnog značaja za boravak ptica. Pored izvanrednih mogućnosti za sportsku rekreaciju, jedrenje, kajting, skijanje na vodi, na Adi imate mogućnost i jahanja. Fantastične slike jahača konja na Adi u suton obišle su svijet…

Ulcinj je udaljen od Tivta i Podgorice oko 70 km, a tu su i najbliži aerodromi. Tako da možete da birate gdje slijećete sa Air Montenegro | Home kad je vaš krajnji cilj Ulcinj.