Ministarstvo poništilo rješenje Glavnog grada

Gradska administracija odbila da da saglasnost na idejno rješenje zgrade kompanije “ING CON”

7754 pregleda 0 komentar(a)
Uprava Glavnog grada, Foto: Filip Roganovic
Uprava Glavnog grada, Foto: Filip Roganovic

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poništilo je rješenje Glavnog grada, koji je prethodno odbio zahtjev preduzeća “ING CON “ za saglasnost na idejno rješenje zgrade na Zabjelu.

Kako se navodi u rješenju Ministarstva, kompanija “ING CON” se žalila resoru na čijem čelu je Ratko Mitrović.

Taj Vladin resor je poništio rješenje Službe glavnog gradskog arhitekte od jula ove godine i vratio ga na ponovni postupak i odlučivanje.

Podgorička firma tražila je, kako piše, 28. maja saglasnost od Glavnog grada za zgradu u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo 8”, a što im je odbijeno bez jasnog “obrazloženja zbog čega je to urađeno”.

”Rješenje nije sačinjeno u skladu sa Zakonom o Upravnom postupku, kojim je jasno propisano da obrazloženje rješenja treba da bude razumljivo, da sadrži kratko izlaganje zahtjeva stranke, činjenično stanje na osnovu kojega je rješenje donijeto, propise na osnovu kojih je donijeto. Razloge, koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na odluku u dispozitivu rješenja, razloge zbog kojih nije uvažen neki od zahtjeva ili predloga stranke”, navodi se u rješenju Ministarstva.

Kako je pojašnjeno, “ING CON” je u žalbi Ministarstvu naveo da su shodno korigovanom idejnom rješenju ispoštovali sve urbanističke parametre u skladu sa planskim dokumentom i urbanističko-tehničkim uslovima i da iz tih razloga predlažu da se poništi rješenje Službe glavnog gradskog arhitekte u Podgorici, a kojom rukovodi Filip Aleksić.

Prvostepeni organ, navodi se u dokumentaciji, samo je konstatovao da nisu ispoštovani osnovni urbanistički parametri, ne navodeći odlučujuće razloge u čemu se sastoji odstupanje osnovnih urbanističkih parametara u odnosu na planom zadate.

Bonus video: