Kusovac, Kankaraš i kompanija pod lupom Katnića

SDT radi na više slučajeva mogućih nezakonitosti i zloupotreba u postupanju bivših DPS-SD-HGI rukovodstva Opštine Tivat i na tim poslovima angažovano je više specijalnih tužilaca

17223 pregleda 59 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nastavlja sa ispitivanjem više slučajeva mogućih nezakonitosti i zloupotreba u postupanju bivših DPS-SD-HGI rukovodstva Opštine Tivat i na tim poslovima angažovano je više specijalnih tužilaca.

To je “Vijestima” potvrdila portparolka SDT, specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević.

”Povodom Vaših pitanja, obavještavam Vas da se predmeti koji su u ovom tužilaštvu formirani radi provjere eventualnih nepravilnosti u radu Opštine Tivat iz prethodnog perioda, nalaze u fazi izviđaja i u toku je prikupljanje podataka, informacija i dokumentacije, radi ocjene postojanja nekog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a koje je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, kazala je Jovićević.

Ona i njene kolege nisu ulazili u detljanije odgovore na pitanja koja su “Vijesti” SDT-u poslale još početkom avgusta, tražeći da organ kojim rukovodi glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić saopšti šta je konkretno do sada preduzeto i da li se i kada može očekivati podnošenje optužnih predloga protiv aktera više spornih slučajeva iz poslovanja bivšeg rukovodstva Opštine Tivat, prevođenog nekadašnjim gradonačenikom Sinišom Kusovcem (DPS).

SDT i njegov specijalni policijski tim su inače, do sada iz lokalne uprave Tivta izuzimali dokumnetaciju za više mogućih slučajeva nezakonitog postupanja sa imovinom i sredstvima lokalne uprave Tivta, a u kojima je Opština pretprjela višemilionsku štetu. Riječ je o slučaju “Atlas banka, u kojem je Kusovac, da bi pomagao finansijsku likvidnost te banke odbjeglog biznismena Duška Kneževića u vrijeme dok je ovaj bio u dobrim odnosima sa šefom DPS-a Milom Đukanovićem, držao pa onda “zaboravio” oko 1,9 miliona eura novca Opštine Tivat. Taj novac Opština je izgubila kada je u Atlas banci pokrenut stečaj, iako je Kusovac prethodno tvrdio da je taj depozit siguran i da Opština neće ostati bez svojih para.

Drugi slučaj koji SDT istražuje odnosi se na aferu sa FK Arsenal, u kojoj su akteri Kusovac i DPS-u bliski tivatski biznismen Rado Arsić koji je bio na čelu kluba kada su stotine hiljada eura novca iz gardske kase mimo onoga što je predviđao budžet, završile u Arsenalu i sumnjivo se trošile, a Arsić je raspolagao imovinom kluba koja pripada Opštini i opterećivao je u raznim pravnim poslovima, bez saglasnosti Opštine.

SDT istražuje i da li je rukovodstvo Opštine Tivat 2020. nenamjenski potrošilo oko million eura novca koji je Opštini prebacila Vlada iz državnog budžeta, sa obavezom da ta sredstva iskoristi za finansiranje gradnje MR 2 pristupne saobraćajnice kompleksu Luštica Bay u Krtolima. Gradnja te saobraćajnice nije počela za vrijeme Kusovčevog mandata jer je on taj novac potrošio na “finansijsku ekvilibristiku” kojom je izbjegavao bankrot Opštine pred same lokalne izbore prošle godine. Nova gradska NP-BF-GB uprava je, da bi realizovala obaveze prema Luštici Bay i počela graditi MR 2 sabraćajnicu, za to morala da se kasnije kreditno zaduži kod banaka.

Pod lupom Katnića i njegovih tužilaca su i plaćanje agenciji Ipsos istraživanja javnog mnjenja za potrebe DPS-a, od strane Opštine Tiva, te uloga Kusovca i bivše opštinske sekretarke za finansiju Rajke Jovićević (DPS) stim u vezi.

Takođe, ispituje se i kako su Kusovac i Jovićević lani potencijalno zloupotrebljavali javna sredstva u predizborne svrhe, plaćanjem računa za pružene ugostiteljske usluge tokom i nakon promocije DPS-a u Tivtu, iz sredstava budžeta Opštine.

SDT je nedavno, pored tih slučajeva, iz Opštine Tivat uzelo i dokumentaciju vezanu za aferu “Građevinar” iz 2010, odnosno kontroverzno privatno-javno partnerstvo Opštine sa tom firmom DPS-u bliskg podgoričkog biznismena Miloša Šukovića, a iz kojeg je nastao aktuelni stambeno-poslovni kompleks na Trgu magnolija u centru Tivta i napravljena poslovna zgrada lokalne uprave u tom gradu. Glavni akteri ovog kontrovertznog posla bili su Šuković i tadašnji gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS), ali se u njoj pominju i imena još nekih visokih DPS i SDP tivatskih funkcionera poput Krsta Boškovića, Jovanke Laličić, Petra Vujovića... Opština Tivat je u relizaciju tog posla uložila vrijednost zemljišta i komunalija, a “Građevinar” je finansirao radove na izgradnji kompleksa na Trgu magnolija. Šuković je poručivao da je ovaj projekat u Tivtu, “kruna njegove karijere poslije koje će se povući u penziju”, a njegova firma je na super atraktivnoj lokaciji u centru Tivta napravila nekvalitetni mastodontski betonsko-stakleni kompleks, potpuno neusklađen s mediteranskim ambijentom, čak i idejnim rješenjem po kojem se trebao graditi, “probivši” pri tome predviđenu maksimalnu spratnost objekata, ali i ne poštujući ono što je ugovorila s Opštinom Tivat.

Tako je objekat Gradske kuće, koji je po ugovoru trebalo da ima površinu od 2,2 hiljade kvadrata, “narastao” na čak 4.945 kvadrata od kojih je Opštini Tivat na kraju pripalo 4.200. Iako “Građevinar” nije ispoštovao ugovor, već je izgradio mnogo više od dogovorenog i iako Opština nije imala svoj nadzor tokom izvođenja zajedničkog posla, 2010. godine po nalasku mješovite komisije Opštine i podgoričke firme, napravljeno je međusobno “poravnanje”. Prema njemu, Opština je ostala bez skoro svih drugih poslovnih i stambenih prostora na Trgu magnolija koje je trebalo da dobije po prvobitnom ugovoru, a pored već uložene višemilionske vrijednosti zemljišta i komunalija, Šukovićevoj firmi morala je da isplati i još oko 2.000.000 eura keša na ime otkupa pergola na trgu i “nepredviđenih, naknadnih i viškova radova”. To je bio rezultat “Izvještaja o razgraničenju međusobnih obaveza između Opštine Tivat i preduzeća “Građevinar” iz Podgorice koje proističu iz Ugovora o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Turkova poljana – Tivat”, a koji je 2010. usvojio lokalni parlament. Ovaj Izvještaj je izradila mješovita komisija koju su činili tadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP), savjetnici gradonačelnika Kankaraša Petar Vujović (DPS) i Jovanka Laličić (DPS), diplomirani pravnik Ivan Perišić, rukovodilac izgradnje kompleksa Goran Pešić i direktor i vlasnik “Građevinara” Miloš Šuković.

Bonus video: