"Crnogorsko zdravstvo će biti dio EU i prije zvaničnog prijema"

"EU digitalni kovid sertifikat će, kako se nadamo, biti prvi dokument Evropske unije kog će naši državljani koristiti ravnopravno sa Vašim državljanima", kazala je Borovinić Bojović

13780 pregleda 87 reakcija 9 komentar(a)
Fon der Lajen i Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore/Zoran Đurić
Fon der Lajen i Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore/Zoran Đurić

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pohvalila je Ministarstvo zdravlja zbog masovnog testiranja na koronavirus, po čemu Crna Gora prednjači u regionu i što je izuzetno važno u kontekstu nadzora epidemije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Fon der Lajen je to, kako navode, izjavila prilikom susreta sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović u Institutu za javno zdravlje.

"Predsjednica EK vjeruje da će Evropska unija pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da se pridruži sistemu EU digitalnog kovid sertifikata, što je saopštila nakon obraćanja ministarke zdravlja", dodaju iz ministarstva.

Fon der Lajen je objasnila da se sertifikat trenutno primjenjuje u 45 zemalja i da je posebno važan u sferi turizma.

Borovinić Bojović je prethodno, podsjećajući na riječi Fon der Lajen, naglasila da je pandemija koronavirusa maraton, a ne sprint, napominjući da Crna Gora već ima Nacionalni digitalnu kovid potvrdu koja sadrži iste podatke kao i EU digitali sertifikat, koji je jedan od alata u savladavanju epidemije.

„EU digitalni kovid sertifikat će, kako se nadamo, biti prvi dokument Evropske unije kog će naši državljani koristiti ravnopravno sa Vašim državljanima. Crnogorsko zdravstvo, u tom smislu, biće dio EU, vjerujemo, i prije zvaničnog prijema kom se cijelo društvo raduje“, zaključila je ministarka zdravlja.

Bonus video: