URA osudila pokušaj fizičkog nasrtaja na novinare PCNEN-a i Vijesti: Stati na kraj nelegalnim radnjama u koritu Morače

"Za nas nema i neće biti kompromisa oko građenja Crne Gore kao ekološke države", poručili su iz URE

2401 pregleda 90 reakcija 2 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Građanski pokret URA osudio je pokušaj fizičkog nasrtaja na novinare portala PCNEN i novinare Televizije Vijesti na nelegalnoj eksploatacijskoj lokaciji šljunka na obali rijeke Morače.

„Očekujemo od nadležnih organa da pokrenu postupak i utvrde odgovornost onih koji su pokušali da nasrnu na novinare ova dva medija. Ujedno očekujemo brz i odlučan odgovor povodom evidentne eksploatacije šljunka iz korite rijeke Morače iako je na snazi zabrana iste“, navodi se u saopštenju URE.

Razlog tome što su obale i korito rijeke Morače sada ugrožene zbog nekontrolisanog vađenja šljunka, dodaju iz te partije, upravo je taj što "država nije zabranila firmi 'Bemax' da radi taj posao".

"Naprotiv, 'Bemax' je čak sklopio ugovor sa Vladom Crne Gore o regulaciji toka rijeke, a da ništa nije regulisao, već je samo još više razorio korito Morače”, ističe se u saopštenju.

Iz URE kažu da će se, kao zelena partija koja je dio aktuelne vlasti, detaljnije pozabaviti tom problematikom.

"Do 2017. godine eksploatacija je mogla da se vrši samo u koritu rijeke. Tada je uveden moratorijum na te poslove, i danas nijesu dozvoljeni nigdje u okolini Morače. Za katastrofalno stanje kojem se sada može posvjedočiti na mjestu gdje se, i pored zabrane, i dalje vrše radovi, počinioci će morati da odgovaraju. Prethodnu vlast nije bilo briga za zločine nad prirodom. Za nas nema i neće biti kompromisa oko građenja Crne Gore kao ekološke države”, zaključuju u saopštenju.

Bonus video: