Od tužilaštva dobili dozvolu da nastave radove na mostu Veliki Ibarac

Bosanski “Euro asphalt” preuzeo na sebe svu štetu koja je nastala rušenjem mosta kod Rožaja

11565 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Radovi na mostu Veliki Ibarac, na zaobilaznici koja se gradi oko Rožaja, nastavljeni su i radovi teku planiranom dinamikom.

To je “Vijestima” saopšteno iz sarajevske firme “Vektra integra”, koja je podizvođač na ovom projektu, i zadužena je za izgradnju dva mosta.

Oni su se javili nakon što je prije toga više sagovornika saopštilo da most, koji je urušen krajem decembra prošle godine, još stoji u stanju kakav je bio nakon tog teškog građevinskog incidenta, kada su povrijeđene tri radnika.

”Mi smo u aprilu ove godine od tužilaštva dobili dozvolu da nastavimo radove. Postavljena je nova skela i konstrukcija, i dobar dio izbetoniran. Ostala su još dva segmenta, ili još jedna trećina radova na tom mostu”, kazao je nadzorni inženjer “Vektre integra” Arnes Hasović.

On je dodao da za završetak oba mosta treba još četiri do pet mjeseci efektivnog rada, ali s obzirom na to da je građevinska sezona na sjeveru pri kraju, nije mogao da precizira kada će mostovi biti završeni.

”Vektra Integra” iz Sarajeva, njen direktor Jasmina Trampu (37) i rukovodilac radova Anes Grahić (29) iz Sarajeva, nalaze se među onima koji se sumnjiče da su krivi za rušenje mosta.

Iz sjedišta kompanije iz Sarajeva pojašnjeno je da je glavni izvođač radova, bosanski “Euro asphalt” preuzeo na sebe svu štetu koja je nastala, i za koju tvrde da nije bila tako velika.

”Šteta je bila oko trideset hiljada eura”, tvrde iz te firme.

Crnogorske institucije koje su radile na procjeni štete, još nisu saopštile kolika je ukupna šteta nastala urušavanjem mosta.

Iz sarajevske firme je saopšteno i da su nadoknadili štetu trojici radnika koji su bili povrijeđeni, od po dvadeset odnosno trideset hiljada eura.

”I svi radnici su nastavili da rade iste poslove koje su radili i prije povređivanja”, kazali su iz podizvođačke firme “Vektra integra”.

Most Veliki Ibarac, čija je izgradnja bila pri kraju, dužine 160 metara, srušio se 24. decembra prošle godine. Tom prilikom teške tjelesne povrede zadobila su trojica radnika.

U trenutku rušenja na mostu su bila četvorica radnika, dok se peti nalazio u blizini kod pumpe za beton.

”I prilikom izlivanja betona došlo je do popuštanja konstrukcije, odnosno skele i radnici koji su bili na mostu, njih dvojica - pali su zajedno sa konstrukcijom i povrijedili se. Radnika koji je bio na pumpi, vjerovatno je udario jedan dio skela ili oplata. Ovaj četvrti u tom momentu nekako je ostao na ivici dijela koji se rušio, ostao je gore”, rečeno je ranije iz ODT Rožaje.

”Vijesti” su uzalud pokušavale da dođu do svježih informacija u Upravi za saobraćaj, na čijem čelu je sve do prije nekoliko dana bio kadar DPS-a Savo Parača.

”Vijestima” je u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Rožajama rečeno da se postupak izviđaja malo otegao zbog štrajka advokata i nemogućnošću okrivljenih da angažuju advokate.

Osnovno državno tužilaštvo u ovom gradu još u martu ove godine podnijelo je krivične prijave protiv četiri firme koje su radile na izgradnji i sedam odgovornih lica, odnosno direktora i inženjera, a osumnjičeni se terete za krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prijave su podnijete protiv crnogorske podružnice sarajevske firme Euro-asfalt, njenog vlasnika i direktora Hameda Ramića (60) iz Sarajeva, kao i glavnog i odgovornog inženjera Suada Julardžija iz Zagreba. Prijavama su obuhvaćeni podgorička firma Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja, njen izvršni direktor Radomir Vuksanović (43) iz Podgorice i glavni i odgovorni inženjer Nebojša Pejović (35) iz Nikšića. Policija tereti i drugog podizvođača firmu AXA company iz Bijelog Polja i njenog direktora Ismaila Brnčevića (57) iz Novog Pazara.

Bonus video: