DFC: Čitanost srbijanskih medija u Crnoj Gori povećava zabrinutost zbog mogućnosti manipulisanja javnošću

"Dnevno izvještavanje srbijanskih medija o Crnoj Gori ne bi uopšte bilo posebno da ne obiluje senzacionalističkim naslovima i narativima usmjerenim ka široj publici", navode iz DFC-a

2202 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir i Informer tokom proteklih 12 mjeseci su bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori, a u tom periodu su najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta, pokazala je analiza Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

DFC je objavio izvještaj o narativu srbijanskih medija o Crnoj Gori, zasnovan na analizi jednogodišnjeg monitoringa koji su sproveli u periodu od 1. oktobra 2020. do 30. septembra ove godine, a fokus je bio na srbijanskim medijma koji imaju visoku čitanost u Crnoj Gori.

"Izvještaj nastoji da identifikuje primarne narative o Crnoj Gori koje su širili srbijanski mediji. Analiza obuhvata 15,825 članaka koji sadrže Crna Gora kao ključnu riječ i pruža uvid u narative i mjeru u kojoj su ih širili najčitaniji srbijanski portali u Crnoj Gori".

"Dnevno izvještavanje srbijanskih medija o Crnoj Gori ne bi uopšte bilo posebno da ne obiluje senzacionalističkim naslovima i narativima usmjerenim ka široj publici. Mjesečni medijski izvještaji pokazuju da su srbijanski mediji veoma čitani u Crnoj Gori što još više povećava zabrinutost zbog mogućnosti manipulisanja crnogorskom javnošću", saopšteno je iz DFC-a.

Izvještaj, kako navode, objašnjava glavne narative koji su identifikovani kao dio istraživačkog projekta, uz analizu domena kojima pripadaju, povezanost sa ključnim društvenim i političkim događajima, ključne riječi i način na koji je publika percipirala brojne narative.

Bonus video: