Etički odbor UCG: Bjelica iskorišćavao studente, tražio da ga u svojim radovima obavezno citiraju

"Vijeće Etičkog odbora, nakon pažljive i savjesne ocjene svih provedenih dokaza, pojedinačno i u njihovoj međusobnoj povezanosti, dovodeći ih u vezu sa navodima iz Prijedloga i odbranom lica protiv koga je pokrenut postupak, na nesumnjiv način, utvrdilo da je prof. dr Duško Bjelica, počinio povrede Etičkog kodeksa"

18187 pregleda 23 komentar(a)
Bjelica, Foto: Luka Zeković
Bjelica, Foto: Luka Zeković

Duško Bjelica, univerzitetski profesor i bivši čl Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG), zloupotrijebio je autoritet u cilju u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, navodi se u rješenju vijeća Etičkog odbora UCG.

Kako je objavljeno na sajtu UCG, vijeće Etičkog odbora UCG kojim je predsjedavao doc. dr Božidar Popović, rješavajući u predmetu protiv dr Duška Bjelice, redovnog profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, zbog kršenja Etičkog kodeksa Univerziteta Crne Gore, postupajući po Prijedlogu za pokretanje postupka pred Etičkim odborom Univerziteta Crne Gore, br. 01/12-2165/1 od 07.07.2021. godine, koji je Etičkom odboru podnijela NVO „Centar za građansko obrazovanje” donijelo je rješenje.

"Prof. dr Duško Bjelica odgovoran je jer je periodu od 13.11.2019. do 03.02.2020. godine, djelovao zloupotrebom pozicije autoriteta u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinca, na štetu profesionalnih kriterijuma i posredno iskorišćavao studente, na način što je tražio od studenata da ga u svojim radovima obavezno citiraju, sve u cilju sticanja lične koristi za obezbjeđivanje većeg broja citata, a za koji se, na Univerzitetu Crne Gore, isplaćivala posebna naknada, čime je prekršio stav 5 Osnovnih odredbi, član 1 stav 2, član 1 stav 4, član 1 stav 5 [Neprihvatljiva je bilo koja vrsta djelovanja (lobiranje, zloupotreba pozicije autoriteta i sl) u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca ili grupe na štetu profesionalnih kriterijuma], član 1 stav 6, član 1 stav 9, član 1 stav 11, član 1 stav 13, član 1 stav 14, člana 1 stav 16, član 2 stav 1, član 2 stav 5, član 2 stav 18, član 3 stav 5 , član 3 stav 6 i član 5 stav 3, Etičkog kodeksa, zbog čega mu je na osnovu odredbi člana 12 i člana 17 Etičkog kodeksa, Vijeće Etičkog odbora, nakon pažljive i savjesne ocjene svih provedenih dokaza, pojedinačno i u njihovoj međusobnoj povezanosti, dovodeći ih u vezu sa navodima iz Prijedloga i odbranom lica protiv koga je pokrenut postupak, na nesumnjiv način, utvrdilo da je prof. dr Duško Bjelica, počinio povrede Etičkog kodeksa Univerziteta Crne Gore, i Rješenjem br. 01/12-2165/10 od 19.11.2021. godine, mu izreklo: Javnu osudu, sa objavljivanjem u Biltenu Univerziteta Crne Gore", navodi se u rješenju Etičkog odbora.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) u julu je podnio Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore (UCG) inicijativu za preispitivanje etičkog rada i postupanja Bjelice zbog primoravanja studenata da citiraju njegove objavljene radove.

CGO je, uz inicijativu, dostavio i dokumentaciju - više mejl prepiski studenata s Bjelicom, ali i njegovim saradnicima, iz kojih se jasno vidi da će njihovi radovi biti vraćeni ukoliko ne citiraju bivšeg predsjednika i člana Upravnog odbora UCG.

Bonus video: