Partizanski junak sad i "delijama" smeta

"Kome da prijavimo? Počinioci nijesu otkriveni ni kada su skidali i krivili table usred dana", razočaran je jedan od potomaka Resulbegovića

19097 pregleda 25 komentar(a)
Resulbegović je ubijen 1944., Foto: Samur Adrović
Resulbegović je ubijen 1944., Foto: Samur Adrović

Natpis "delije sever" osvanuo je nedavno na tabli sa imenom partizanskog borca Ćazima Resulbegovića, čije ime je ponijela ulica koja vodi od Crkve Sveti Nikola ispod ulcinjskog Starog grada ka Limanu.

Nepoznate "delije" natpisom su pokušali da na dvojezičnoj tabli prekriju ime junaka na albanskom jeziku.

To je peti put za oko godinu i po da nepoznati počinioci skrnave tablu sa imenom čuvenog prvoborca i skojevca. Nekoliko puta, table su skidane i bacane u obližnji kontejner, a jednom je i metalni stub izvađen iz zemlje.

Za razliku od ranije, kako saznajemo, posljednji slučaj provokacije nije prijavljen.

"Kome da prijavimo? Počinioci nijesu otkriveni ni kada su skidali i krivili table usred dana", razočaran je jedan od potomaka Resulbegovića.

Tablu sa imenom Ćazima Resulbegovića na početku ulice postavila je Opština nakon ljeta prošle godine. Prve provokacije desile su se mjesec kasnije i nastavile tokom novembra, uprkos prijavama.

"Nažalost, opet je nekom zasmetala tabla. Tabla koja označava put, ulicu, istoriju grada i države u kojoj živimo. Ili, ipak, možda ni tabla nije bitna. Bitno je samo jedno, a to je da nekom očito smeta ime koje piše na toj tabli", objavio je tada na Fejsbuku jedan od potomaka hrabrog partizanskog borca - Ćazim Resulbegović koji nosi i njegovo ime.

Naveo je da to ime predstavlja sinonim slobode i antifašizma i ocijenio da je žalosno zamisliti osobu koja usred bijela dana nađe za shodno da skine tablu.

Spomen-tabla borcima Narodno-oslobodilačkog rata koji su mučeni i ubijeni u januaru 1944. godine, među kojima je bio i Resulbegović, nalazi se na karauli na Bojani.

Ime Ćazima Resulbegovića ranije je nosio dio ulice u Novoj mahali. Od prije nekoliko godina, ta ulica nosi ime Imera Prizrenija, dok je Resulbegović dobio ulicu prema uvali Liman.

Bonus video: