Za 2.720 građana po 300 eura zbog objavljivanja spiska osoba u samoizolaciji

Nacionalnog koordinacionog tijelo za zarazne bolesti je u marta 2020. godine donijelo odluku o objavljivanju spiska osoba u samoizolaciji

14168 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je dala saglasnost za zaključenje poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete osobama čija su imena objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore, na osnovu Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji.

"Zadužen je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da zaključi poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Nacionalnog koordinacionog tijelo je u marta 2020. godine donijelo odluku o objavljivanju spiska osoba u samoizolaciji.

Ustavni sud još je u junu konstatovao da ta odluka nije u skladu sa najvišim pravnim aktom, nakon čega su pokrenute brojne tužbe zbog povrede prava na privatnost.

Zbog toga što su pojedini građani kršili samoizolaciju, Vlada je 21. marta objavila spisak svih u samoizolaciji, pa i većine koja je poštovala tu mjeru. Uz to su poručili i da svaki građanin treba da zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost. Spiskovi su sadržali ime i prezime osobe u samoizolaciji, kao i adresu stanovanja. Iako su kasnije povučeni sa sajta Vlade, ti podaci su dugo stajali ili i dalje stoje na mnogim portalima u zemlji i regionu.

Par mjeseci je bila aktivna i aplikacija koja je pokazivala koliko su fizički udaljene od vas osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Tadašnji premijer Duško Marković poručivao je da razumije razloge za kritiku, ali i tvrdio da je zdravlje građana preče od ljudskih prava.

Nevladine organizacije među kojima je i Građanska alijanska upozoravale su svojevremeno da bi neko zbog objavljivanja spisaka trebalo da podnese ostavku, međutim, to se nije dogodilo”

Bonus video: