Božić po Gregorijanskom kalendaru

Božićne čestitke uputili su najviši državni funkcioneri i predsjednici političkih partija.

4588 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Većina hrišćanskih crkava koje su prihvatile računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas najradosniji hrišćanski praznik Božić - praznik rođenja Isusa Hrista.

Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrišćanskih crkava istočnog obreda, Božić slave i pravoslavne pomjesne crkve koje su krajem prošlog vijeka prešle na Gregorijanski kalendar.

Božićne čestitke uputili su najviši državni funkcioneri i predsjednici političkih partija.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da Božić poziva da ljudi budu bolji, tolerantniji, iskreniji, nesebični i pravedni.

„Sabranje takvih ljudi, sposobno je da tvori društvo blagostanja. U nadi da će Crna Gora postati takva zajednica, svima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, želim da u radosti, miru, ljubavi i molitvi sa svojim porodicama i prijateljima, provedu nastupajuće blage dane“, navodi se u čestitki.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Božić trajno podstiče na njegovanje univerzalnih vrijednosti hrišćanskog učenja.

“I da samo slogom, razumijevanjem i uzajamnim uvažavanjem možemo nastaviti da gradimo zdravo i prosperitetno društvo, utemeljeno na našem neprolaznom istorijskom nasljeđu i savremenim evropskim vrijednostima koje baštinimo u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da je katolička crkva u Crnoj Gori bogatom istorijom, duhovnošću i kulturom oduvijek u službi svih građana, i sa takvom posvećenošću pomaže da se prevaziđu izazovi sa kojima se suočava Crna Gora i cijeli svijet.

"Uz primarnu misiju njegovanja vjerskih osjećanja, u kontinuitetu ste unapređivali trajne vrijednosti - multietnički, multikonfesionalni i multikulturalni sklad, bogatstvo različitosti i jednakost među ljudima i narodima", kazao je Bečić.

Bonus video: