SDP amandmanima na predlog Zakona u budžetu traži ulaganja u kolašinsku infrastrukturu

Poslanici SDP podsjećaju da će Opština Kolašin biti domaćin regionalne manifestacije MOSI igare 2022. godinu

4653 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) amandmanom na predlog Zakona o budžetu Crne Gore, tražili su da država "za izrada tehničke dokumentacije i rekonstrukcija objekta u Kolašinu, u kojem je, u novembru 1943. godine, održano zasijedanje ZAVNO za Crnu Goru i Boku" opredijeli 300.000 eura.

"Zgrada u kojoj je konstituisano ZAVNO, već godinama je prilično ruinirana i bez namjene. U njoj su, tokom Drugog svjetsKog rata održani i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine). Početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog Fronta žena Crne Gore i Boke. U februaru 1944. godine to je bilo mjesto gdje je drugi put zasijedalo ZAVNO-a , a u julu iste godine obilježeno je tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora. Istog dana počelo je i Treće zasijedanje ZAVNO-A i , koji je postao Crnogorska antifašistička Skupština narodnog oslobođenja (CASNO)", piše u obrazloženju amandmana.

Isti amandman poslanici SDP predložili su i prilikom usvajanja Zakona o budžetu za 2020. i 2021. godinu, ali Skupština Crne Gore tada nije podržala izdvajanje sredstava za rekonstrukciju zgrade.

I još dva amandmana te stranke na predlog Zakona o budžetu tiču se ulaganja u kolašinsku infrastrukturu. Traženo je da se za izradu projektne dokumentacije i izgradnju I faze Sportske zone u Kolašinu, umjesto 170.100, opredijeli 200.000 eura više.

Ulica Boška Rašovića
Ulica Boška Rašovićafoto: Dragana Šćepanović

Poslanici SDP podsjećaju da će Opština Kolašin biti domaćin regionalne manifestacije MOSI igare 2022. godinu. Iako trenutni sportski kapaciteti nijesu dovoljni za održavanje te sportske manifestacije, kako tvrde, „lokalna vlast u Kolašinu do sada je uradila veoma malo, građevinski gotovo ništa“.

"Sprovedeni su radovi na pripremi tehničke dokumentacije u cilju pripreme infrastrukture koja je neophodna za održavanje te manifestacije, a koja je potrebna i za lokalne sportske klubove i razvoj sportskog turizma. Urađeno je Idejno rješenje, a Glavni projekat i revizija istog su pri kraju, a opredijeljena su i sredstva u iznosu od 170.100 eura. Opredijeljeni iznos nije dovoljan, a kako je država pomagala opštine koje su do sad bile domaćini ove sportske manifestacije, potrebno je da se iz državnog kapitalnog budžeta obezbijede dodatna sredstva, kako se ne bi dovelo u pitanje nesmetano održavanje menifestacije. Sportski kompleks će koštati više od million eura, a predviđena sredstva će biti dovoljna za realizaciju I faze", navode u obrazloženju amandmana iz SDP.

Jedan od amandmana odnosi se i na rekostrukciju Ulice Boška Rašovića sa nedostajućom infrastrukturom. Vrijednost tih radova, objašnjavaju poslanici SDP, je oko 600.000 eura, a Opština je obezbijedila 400.000. Smatraju da bi nedostajućih 200.000 eura trebalo da se izdvoji iz državnog budžeta.

"U dijelu grada u kojiem se nalazi ta ulicu započeta je izgradnja večeg broja objekata, pa će izgradnjom naveden infrastrukture obezbijediti uredno i kvalitetno vodosnabdijevanje, sakupljanje i odvođenje otapdnih i atmosferskih voda,i stvoriti uslovi za intenziviranje izgradnje u tom grada. Pošto se rekonstrukcija odlaže duži vremenski period zbog nedostatka sredstava, potrebno je dio sredstava opredijeliti državnim budžetom", piše u obrazloženju amandmana.

Bonus video: