Izolacija skraćena na sedam dana

Izuzetak su osobe koje se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da u poslednjih 24 sata nemaju povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije. Izolacija za bliske kontakte smanjuje se sa 14 na 10 dana

69412 pregleda 276 reakcija 89 komentar(a)
Foto: IJZ
Foto: IJZ

Ministarstvo zdravlja i Komisija za borbu protiv kovida-19 prihvatili su izmjene protokola, te će izolacija biti smanjena sa 10 na sedam dana.

Odluka stupa na snagu 10. januara.

Kako navode iz IJZ, izuzetak su osobe koje se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani.

"Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije", kazali su.

Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana.

"Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbijedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi", ističu iz IJZ.

Poručuju da, ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji.

"Na osnovu rješenja o izolaciji za oboljelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rješenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja", zaključili su iz Instituta.

Bonus video: