Odbačena krivična prijava protiv troje zaposlenih na Aerodromu Tivat: Iz kancelarije iznosili samo lične stvari

Protiv direktora Aerodroma Tivat Vladimira Praščevića i šefa Službe bezbjednosti u toj vazdušnoj luci Ivana Medenice, kao i bivšeg šefa bezbjedosti na tom aerodromu Boška Lukovića.

4644 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv troje zaposlenih na Aerodromu Tivat sredinom novembra prošle godine podnio menadžment kompanije Aerodromi Crne Gore (ACG).

ACG su, kako je tada rečeno, po nalogu izvršnog direktora ACG Gorana Jandreoskog i njegovog zamjenika Petra Radulovića, u konsultaciji sa Odborom direktora, 17. novembra pokrenuli internu istragu protiv direktora Aerodroma Tivat Vladimira Praščevića i šefa Službe bezbjednosti u toj vazdušnoj luci Ivana Medenice, kao i bivšeg šefa bezbjedosti na tom aerodromu Boška Lukovića.

Oni su, kako je tada saopštio menadžment ACG, “bez odobrenja na službeni izlaz Administrativne zgrade, 17. novembra 2021. godine, iznijeli dva paketa većih gabarita i putnu torbu sa nepoznatom unutrašnjom sadržinom”. Zbog toga su trojica zaposlenih prijavljena tivatskoj policiji, protiv njih je podnesena krivična prijava, a ACG su tek poslije toga pokrenuli i sproveli disciplinski postupak za utvrđivanje eventualnog disciplinskog prekršaja Praščevića, Medenice i Lukovića.

”Uprkos tome što su zaposleni koji su 17. novembra, bez znanja nadređenih, bilo čije saglasnosti i neovlašćeno, iznijeli nama nepoznate predmete, izjavili da su u paketima i torbi bile lične stvari bivšeg šefa bezbjednosti, očekujemo da policija utvrdi punu istinu, kako bi bili sigurni da ACG nijesu oštećeni ni za jedan cent, ili bilo koji dokument. ACG ne prejudicira ničiju krivicu, ali ćemo istrajati u otkrivanju istine - da li je bilo koji naš službenik takvim postupcima počinio bilo koje krivično djelo i eventualno nanio štetu ACG”, navodi se u saopštenju koje je 22. novembra, povodom ovog slučaja, izdao menadžment ACG.

Desetak dana nakon toga, 4. decembra, iz ACG su saopštili da su Praščevića i Medenicu oslobodili disciplinske odgovornosti nakon sprovedenog postupka, ali nisu pominjali Lukovića.

”Nakon sprovedenog postupka, nadležni u Aerodomima Crne Gore utvrdili su da direktor tivatskog Aerodroma i šef tamošnje Službe bezbjednosti nijesu počinili povredu radne obaveze, pa su oslobođeni disciplinske odgovornosti. Na osnovu sprovedenog postupka utvrđivanja odgovornosti zaključeno je da nema elemenata odgovornosti dvojice zaposlenih, s obzirom na to da su u konkretnoj situaciji savjesno postupili”, rečeno je 4. decembra iz menadžmenta državne kompanije.

Disciplinski postupak je, međutim, nastavljen protiv Lukovića, a njime su onda obuhvaćena još dvojica službenika aerodroma Tivat - Aleksandar Ojdanić, inženjer za ICT u Službi tehnike tivatskog aerodroma i Srđan Subotić, kordinator za KD i FTO.

Međutim, u petak 4. februara ACG su izdali novo suvoparno saopštenje za javnost navodeći da su “službenici Aerodroma Tivat, njih trojica, oslobođeni disciplinske odgovornosti tokom postupka koji je vođen zbog sumnje da su počinili lakši disciplinski postupak”.

”Takva odluka donijeta je na osnovu sprovedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, u kojem je zaključeno da nema elemenata njihove odgovornosti”, navodi se u saopštenju bez navođenja imena trojice službenika.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, takvo naknadno javno priznanje menadžmenta ACG da Luković, Ojdanić i Subotić nisu počinili ništa protivzakonito ili suprotno internim aktima ACG je plod pritiska advokata nekih od trojice zaposlenih koji su menadžmentu zaprijetili tužbom za povredu ugleda njihovih klijenata zbog neosnovanog optuživanja u javnosti trojice dugogodišnjih radnika bez mrlje u dosadašnjoj karijeri, da su navodno, nesavjesno i nepropisno postupali prilikom iznošenja kutija sa ličnim stvarima bivšeg šefa bezbjednosti u tivatskoj vazdušnoj luci iz kancelerije koju je on do tada koristio u administrativnoj zgradi aerodroma.

Zanimljivo je, međutim, da menadžment ACG javnost ni do danas nije obavijestio da je nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, još u decembru prošle godine, odbacilo krivičnu prijavu koju je tivatska policija, na osnovu prijave menadžmenta ACG, podnijela protiv trojice zaploslenih na aerodromu.

”Obavještavam vas da je razmatranjem spisa predmeta Uprave policije - Odjeljenje bezbjednosti Tivat od 24. 12. 2021. formiranih povodom događaja od 17.11.2021. na aerodroimu Tivat, kada su i z kancelarije jednog zaposlenih iznijeta dva paketa i jedna torba, utvrđeno da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se godni po službenoj dužnosti”, navodi se u dopisu koji je na njegov zahtjev Bošku Lukoviću 30. decembra dostavila tužiteljka Anđa Radovanović.

Menadžment ACG je čitavu ujdurmu sprovodio zbog toga što je Ojdanić i Subotić na molbu Lukovića koji je u to vrijeme bio na bolovanju i u samoizolaciji zbog kovida, 17. novembra iz kancelarije koju je on koristio kao dotadašnji šef Službe bezbjednosti na aerodromu, iznijeli dva paketa i jednu torbu sa njegovim ličnim stvarima, odnosno službenim laptopom koji je Luković zvanično zadužio. U dva paketa nalazili su se aparat za espreso kafu i potrošni materijal za korišćenje tog aparata - privatna svojina Lukovića. Ojdanić je, kako je utvrdeno u zapisniku o sprovođenju disciplinskog postupka, kazao da ga je Luković koji je upravo završavao samoizolaciju, zamolio da mu upakovane privatne stvari i službeni laptop koji duži iz kancelarije koju je do tada koristio, donese do automobila na službenom parkingu aerodroma gdje ga je čekao, a Ojdanić je onda Subotića zamolio da mu pomogne da ponese jedan od paketa što je ovaj i učinio.

Njih dvojica su to uradili u vrijeme trajanja radne pauze i sve se završilo za manje od 10 minuta, ali su menadžment ACG i direktor tivatskog aerodroma Vladimir Praščević koji je u međuvremenu sam oslobođen disciplinske odgovornosti za ovo, ipak protiv njih trojice pokrenuli postupak, sumnjičeći ih da su prekršili član 55 Kolektivnog ugovora ACG-a, “obavljajući privatne obaveze u toku radnog vremena”.

Bonus video: