Hotel "Jelovica" - od Šehovcova, preko Kozlova, do Osmanagića

Na zasad neutvrđen način u ugovoru o kupoprodaji hotela kod Berana piše da je prodavac vlasnik Rus koji ima isto ime i srednje ime kao i prethodni vlasnik iz Rusije, kome se svaki trag izgubio još 2009. godine

12685 pregleda 27 reakcija 4 komentar(a)
Hotel "Jelovica" kod Berana, Foto: Tufik Softić
Hotel "Jelovica" kod Berana, Foto: Tufik Softić

Hotel “Jelovica” na istoimenoj planini kod Berana kupila je kompanija “Osmanagić” krajem 2019. godine od državljanina Rusije Nikolaja Vasilijeviča Kozlova, odnosno njegovog ovlašćenog zastupnika u Crnoj Gori Zorana Turkovića, kao izvršnog direktora doo “Jelovica banja”.

To se može vidjeti iz dokumentacije o kupoprodaji, notarskog zapisa i upisa u katastar, u koje su “Vijesti” ostvarile uvid na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i predusretljivosti službenica andrijevičkog katastra.

Nakon što su “Vijesti” nedavno objavile tekst o tome kako se hotel “Jelovica” vodi na ruskog državljanina Nikolaja Vasilijeviča Šehovcova, koji je navodno bio pod međunarodnom potjernicom i koji je nestao još 2009. godine, dobro obaviješteni sagovornik je rekao da je ovaj hotel na atraktivnoj lokaciji prešao u vlasništvo “Osmanagić CO”. Na za sada neutvrđen način, umjesto Šehovcova u ugovoru o kupoprodaji, kao vlasnik se pojavljuje Kozlov, sa adresom u Moskvi, koji ima isto ime i srednje ime kao i Šehovcov.

Kupoprodajni ugovor između doo “Jelovica banja” i “Osmanagić CO” potpisali su Beranama 18. decembra 2019. godine Zoran Turković, izvršni direktor “Jelovica banja” i Damir Osmanagić, izvršni direktor “Osmanagić CO” doo iz Nikšića.

Kompletna imovina “Jelovica banja”, hotel i zemljište na planini Jelovici, koja postaje sve atraktivnija prolaskom, odnosno izgradnjom novog puta od Berana do Kolašina, uz sami hotel, prodata je za 158.200 eura.

Ruski državljanin Nikolaj Vasilijevič Kozlov, kao osnivač i jedini stoodstotni vlasnik DOO “Jelovica banja”, ovlašćenje za prodaju nekretnina u Crnoj Gori, izvršnom direktoru Zoranu Turkoviću iz Plava, dao je petnaest dana ranije.

”Prodavac garantuje da su predmetne nepokretnosti slobodne od upisanih i neupisanih prava i ograničenja, kao i da je ne terete nikava potraživanja, osigurana neuknjiženom hipotekom, kamate, porezi i doprinosi”, piše u ugovoru o prodaji.

Na osnovu tog notarskog zapisa, novom vlasniku je mjesec kasnije, 21. 1 2020, Uprava za nekretnine, PJ Andrijevica donijela rješenje o upisu promjene prava svojine (1/1) sa “Jelovica banja” DOO Berane, na “Osmanagić CO” DOO Nikšić.

Pored hotela izgrađenog 1965. godine, “Osmanagić CO” je postao stoodstotni vlasnik zemljišta površine 40.138 metara kvadratnih.

Time je okončana dugogodišnja “odiseja” o tome gdje je nestao ruski državljanin Nikolaj Šehovcov, koji je 2006. godine kupio hotel “Jelovica” kod Berana, jer se vjerovatno više niko neće interesovati za pitanja kako je Šehovcov stigao čudnim putevima u Crnu Goru i kako se od međunarodne potjere skoro tri godine skrivao u ovom tada usamljenom hotelu.

Rus bio pod međunarodnom potjernicom izdatom u Kazahstanu, pod oznakom “arest”. Informacija o tome da za Šehovcovim postoji međunarodna potjernica, mogla se pronaći na Kazahstanskom infarmacionom portalu. Taj portal je, naime, svojevremeno objavio priču o velikoj korupcionaškoj aferi u koju su bili upleteni najviši zvaničnici te države. Šehovcov se, navodno, nalazio na čelu firme “Bonita inžinjering” koja je važila za kompaniju čiji je nezvanični vlasnik bila supruga jednog tamošnjeg političara.

Prema tom portalu rukovodstvo kompanije “Bonita inženjering” razbježalo se iz Kazahstana još 2006. godine. Tada se Šehovcov i pojavio u Beranama. Hotel je kupio od nekada poznatog crnogorskog preduzimača Radomira Raičevića.

Raičević je tvrdio da mu ovaj “strateški investitor” i partner tadašnje crnogorske vlade, osim kapare, nikada nije dao ostatak novca, i zato je vodio sudski postupak za poništenje kupoprodajnog ugovora.

”Radomir Raičević je bio poznati preduzimač i biznismen, koji je imao veliku imovinu u Rusiji. Mnogi su od njega otimali kako su stigli. Od sve imovine, na kraju mu je ostao samo hotel “Jelovica”. Kada je shvatio da je izvaran, od pokušaja da počini samoubistvo spriječili su ga prijatelji. Živi negdje u Beogradu”, ispričao je sagovornik “Vijesti”, dobro informisan i upućen u čitav slučaj.

Ko je bio Nikolaj Vasiljevič Šehovcov ostaje enigma. Njegovo ime se ne provlači nigdje ni kroz Centralni registar privrednih subjekata. Takođe, nepoznanica je otkuda se pojavio Nikolaj Vasilijevič Kozlov, koga u Beranama niko nikada nije vidio.

Šehovcova jesu vidjeli i upamtili mnogi Beranci. Stalno je bio u “borbenoj gotovosti”, sa gojzericama na nogama i ruksakom na leđima. Zapamtili su i djevojku Anželu, koju je predstaljao kao svoju suprugu.

Dok su se u vrijeme takozvane navalice Rusa na nekretnine u Crnoj Gori pominjali milioni, hotel “Jelovica” na kraju je prodat za svega 158.200 eura.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara spusti i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa.

Tada će se o vrijednosti hotela “Jelovica” i 40.000 metara kvadratnih zemljišta sigurno govoriti u brojkama sa više nula. Novi put od Berana do Kolašina, već prolazi odmah pored njega, i sa skijalištem u Kolašinu biće spojen vrlo blizu, tunelom Vranjak u izgradnji.

Bonus video: