Nisu ispoštovane sve preporuke državne revizije o praćenju kvaliteta vazduha

"Nadležni Kolegijum DRI je, na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Ministarstva i ocjene državnog revizora, zaključio da se za jednu preporuku ne može uvjeriti u status realizacije preporuke, dok su tri preporuke u fazi realizacije", navodi se u saopštenju

7925 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina preporuka Državne revizorske institucije (DRI) koje se odnose na regulaciju, praćenje i izvještavanje o kvalitetu vazduha nije realizovana ili državna revizija nije mogla da se uvjeri u njihov status.

To je zaključak DRI nakon kontrole realizacije preporuka koje su date u Izvještaju o reviziji „Efikasnost mehanizma regulacije, praćenja i izvještavanja o kvalitetu vazduha u Crnoj Gori“.

„Subjekti revizije nisu u najvećem broju realizovali preporuke DRI ili se državni revizor nije mogao uvjeriti u status preporuke na osnovu izjašnjenja subjekata revizije”, saopšteno je danas iz DRI.

Izvještajem o reviziji uspjeha su bili obuhvaćeni Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma; Agencija za zaštitu životne sredine; Zavod za hidrometeorologij u i seizmologiju; Centar za ekotoksikološka ispitivanja kao i lokalne samouprave - Glavni grad Podgorica, Opština Nikšić, Opština Pljevlja i Opština Bijelo Polje.

"Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine su dostavili DRI Akcioni plan i Izvještaj o realizaciji preporuka, međutim u izvještajima nije ocijenjen stepen realizacije preporuka. Nadležni Kolegijum DRI je, na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Ministarstva i ocjene državnog revizora, zaključio da se za jednu preporuku ne može uvjeriti u status realizacije preporuke, dok su tri preporuke u fazi realizacije”, saopštili su danas iz DRI i dodali da je na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Agencije i ocjene državnog revizora, nadležni Kolegijum zaključio da jedna preporuka nije realizovana, a da je šest preporuka u fazi realizacije.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, kako je saopšteno, dostavio je DRI Akcioni plan i Izvještaj o realizaciji preporuka.

“U izvještaju koji je dostavio, Zavod je ocijenio da je realizovao dio aktivnosti koje je planirao da izvrši u cilju realizacije preporuka. Nadležni Kolegijum DRI je, na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Zavoda i ocjene državnog revizora, zaključio da su dvije preporuke u fazi realizacije”, navode iz DRI.

Glavni grad je, dodaju, dostavio DRI Akcioni plan i Izvještaj o realizaciji preporuka, u kojem je ocijenio da jedna preporuka nije primjenjiva, jedna nije realizovana, dvije su u fazi realizacije i status jedne preporuke nije ocijenio.

“Nadležni Kolegijum DRI je, na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Glavnog grada i ocjene državnog revizora, zaključio da je jedna preporuka realizovana, tri preporuke su u fazi realizacije i za jednu preporuku se ne može uvjeriti u status realizacije”, kazali su iz DRI.

Dodaju i da su opštine Nikšić i Pljevlja dostavile Akcioni plan i Izvještaj o realizaciji preporuka, a da u izvještajima koji su dostavljeni nije ocijenjen status realizacije preporuka.

“Nadležni Kolegijum DRI je, na osnovu dostavljenog Izvještaja i dokumentacije Opštine Nikšić i ocjene državnog revizora, zaključio da su tri preporuke u fazi realizacije, dvije preporuke nisu realizovane i za dvije preporuke se ne može uvjeriti u status realizacije”, navode iz državne revizije i dodaju da je zaključak da je jedna preporuka realizovana, dvije preporuke su u fazi realizacije, jedna preporuka nije realizovana i za dvije preporuke se ne može uvjeriti u status realizacije.

Opština Bijelo Polje je dostavila DRI Akcioni plan, ali nije dostavila Izvještaj o realizaciji preporuka.

“Subjekt revizije je dužan da, u roku od 15 dana, dostavi Izvještaj o realizaciji preporuka. U slučaju nedostavljanja istog u ostavljenom roku biće podnijet, u skladu sa čl. 52 i 53 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su iz državne revizije.

Pojašnjavaju i da su subjekti rezivije, u skladu sa Smjernicama za izradu, praćenje i kontrolu realizacije preporuka DRI, dužni da za nerealizovane preporuke i preporuke za koje se državni revizor nije mogao uvjeriti u status dodatno izvijeste DRI u roku od 30 dana.Do 03. oktobra u obavezi su i da za sve preporuke DRI dostave nove Izvještaje o realizaciji preporuka.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će se dostaviti Skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Bonus video: