Sindikat prosvjete: Obraćali smo se Spajiću zbog zarada, Bratić da podsjeti rukovodioce na sprovođenje zakonske odredbe

"Očekujemo odgovor od Ministrarstva finansija i socijalnog staranja"

5789 pregleda 10 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Sindikat prosvjete Crne Gore saopšto je danas da je u prethodna tri mjeseca, nakon VI Kongresa i izbora novog rukovodstva, imao veliki broj aktivnosti koje su imale za cilj zaštitu prava zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, kao i drugih propisa iz oblasti obrazovanja i radnih odnosa.

Oni su naveli da su se između ostalog u nekoliko navrata obraćali ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću, u cilju dogovora da zarade zaposlenih u prosvjeti budu dio Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se prosvjeta svrstala u grupu koja će dobiti veće startne koeficijente, koji bi se nakon toga razradili i uvećali kroz Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete.

Oni su naveli kako su kazali samo neke od aktivnosti koje su preduzeli i ostvarili u prethodnih 20-ak dana:

"Zalagali smo se i izborili da zaposleni koji su angažovani za rad na određeno vrijeme po ugovorima do 30 dana, da se isti zaključe za januar mjesec, jer je školski raspust, odnosno godišnji odmor, za nastavno-vaspitno osoblje predviđen u ljetnjem periodu, a ne i u januaru koji se odnosi isključivo na učenike. Tako će sve koleginice i kolege, koje su radile na određeno i nijesu mijenjale nikoga, dobiti platu za januar 2022. godine.

-Održali smo sastanak sa predsjednikom Opštine Budva, Markom Carevićem, u cilju rješavanja dugogodišnjih problema sa stambenom zgradom prosvjetnih radnika. Sastanku su prisustvovali državni sekretar u MPNKS, Damjan Ćulafić, direktorica Direktorata za finansije u MPNKS, Dragana Stanović, kao i direktor Stambene zadruge „Solidarno“ i predstavnica koordinacionog tima, predstavnici zadrugara iz Budve i Opštinskog odbora SPCG Budva.

Zaključeno je da će svaka od strana uključenih u izgradnju stanova za prosvjetne radnike u Budvi dati svoj maksimum, kako bi tih 159 stambenih jedinica bilo što prije završeno, a da Stambena zadruga „Solidarno“ obezbijedi izvođenje zanatskih radova sa priključkom za vodu i struju i isti se završe do 01.05.2022. godine;

- U nekoliko navrata obraćali smo se ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću, u cilju dogovora da zarade zaposlenih u prosvjeti budu dio Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se prosvjeta svrstala u grupu koja će dobiti veće startne koeficijente, koji bi se nakon toga razradili i uvećali kroz Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete. Takođe, ukazala se potreba i za razgovorom zbog nelogičnosti koje su nastale prilikom obračuna naknada za vrijeme bolovanja nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu, jer dolazi do situacije da je iznos naknada zarada znatno niži od iznosa minimalne zarade koja je utvrđena Zakonom. Očekujemo odgovor od Ministrarstva finansija i socijalnog staranja.

- Shodno članu 15 Opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju u cilju prevencije i zdravstvene zaštite zaposlenih, a posebno zbog masovnog obolijevanja prosvjetnih radnika usljed pandemije COVID 19 i posljedica koje isti ostavlja, uputili smo dopis svim vaspitno-obrazovnim ustanovama i podsjetili ih na ispunjenje zakonske obaveze u sprovođenju obaveznih ljekarskih pregleda, koji su predviđeni najmanje jedanput godišnje. Tim povodom Sindikat prosvjete CG se obratio i MPNKS sa potrebom da ministarka Vesna Bratić podsjeti rukovodioce vaspitno-obrazovnih ustanova na sprovođenje ove zakonske odredbe", navodi se u saopštenju Sindikata prosvjete Crne Gore koje potpisuje predsjednik Radomir Božović.

Bonus video: