Carević: Katnić i Krivokapić okrenuli leđa Budvi

Iako nevjerovatno zvuči, činjenica je da je slučaj afere oko postrojenja za tretman otpadnih voda još u fazi izviđaja, iako su i sami predstavnici njemačke kompanije priznali da je u pitanju kriminalni posao

24317 pregleda 16 komentar(a)
Postrojenje otvoreno prije sedam godina, Foto: Orpadne vode Budva
Postrojenje otvoreno prije sedam godina, Foto: Orpadne vode Budva

Gradonačelnik Budve Marko Carević tvrdi da tužilaštvo svojim dugogodišnjim izviđanjem i pored jasnih dokaza o falsifikovanim garancijama, te priznatom korupcijom nije podiglo optužnicu, što omogućava njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN da pred međunarodnim tribunalom u Frankfurtu i Ženevi traže da joj Budva isplati stotinu miliona eura za posao koji je dokazan da je kriminalni.

Prvi čovjek Budve u razgovoru za “Vijesti” kazao je da ni Vlada Zdravka Krivokapića nije pomogla već je ostavila Budvu da se sama bori, iako je izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima državni projekat.

Uvjeren je da će novi sastav kako Vrhovnog, tako i Specijalnog tužilaštva podići optužnicu, jer je Opština još krajem avgusta tadašnjem v.d. vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću podnijela krivičnu prijavu i dostavila dokaze da je garancija od 66 miliona eura, čiju naplatu pred međunarodnim tribunalom traži inostrana kompanija, falsifikovana, odnosno da je na njoj lažni potpis tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

”Nevjerovatno je, ali SDT još cijeli slučaj ima u fazi izviđaja. Mi smo zahtijevali da se podigne optužnica, jer za Opštinu Budva nema dileme da je u pitanju kriminalni posao organizovane kriminalne grupe. I sami predstavnici njemačke kompanije, kada su bili privođeni, priznali su da je u pitanju kriminalni posao. Samim podizanjem optužnice jednostavno bi se zaustavili procesi pred međunarodnim sudovima. Prosto nije realno da se sa njemačkom kompanijom sudimo u Frankfurtu”, naglasio je Carević.

Kako je kazao, u pitanju je gorući problem, ne samo za Budvu, nego i za državu Crnu Goru.

”Dobro znate da je projekt otvorio Milo Đukanović, što znači da je tada bio promovisan kao državni projekat. Budva na sudu može da izgubi više od stotinu miliona eura. Mislim da je i ova Vlada potpuno podbacila kada je u pitanju njeno učešće. Nudili smo da zajedno sa Vladom i Ministarstvom finansija učestvujemo pred sudom. Ovo je državni projekat i jako je ružno bježati od odgovornosti i da padne sve na teret građana Budve. Mora država da stane iza toga. Nije bilo sluha, niko se nije interesovao, Opština je ostavljena sama da se bori”, istakao je Carević uvjeren je da će Budva dokazati pred međunarodnim sudom i dokazima osporiti tužbu njemačko-austrijske kompanije.

Carević je crnogorskoj javnosti krajem avgusta predočio da je garancija od 24. aprila 2010, na kojoj je potpis Rajka Kuljače na iznos od 66 miliona eura, pravno ništavna, jer je u pitanju falsifikat, zbog čega je VDT podnijeta krivična prijava protiv ovlašćenih osoba u WTE iz Esena, kao i za sada nepoznatih funkcionera u Opštini Budva u periodu od 2009. do 2015, i nepozntih funkcionera u Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija u periodu od 2009. do 2020.

Od Burića je zatraženo podizanje optužnice, kako bi se spriječila međunarodna arbitraža, što do danas nije učinjeno.

Koncern WTE/EVN pokrenuo je arbitražu za naplatu garancije na iznos od 66 miliona u Frankfurtu, a u Ženevi za naplatu 43 miliona eura. Inostrana firma prethodno je, krajem 2019, naplatila od države Crne Gore garanciju od 29,3 miliona eura, a potom u januaru 2020. napustila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije sedam i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović i Lazar Rađenović u svojstvu gradonačelnika Budve, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Carević je prošle godine, što je lokalni parlament aminovao, osnažio pravni tim koji će zastupati Opštinu pred međunarodnim sudom.

Opština Budva svoju odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao, te potpisao sporazum o priznanju krivice da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je Marović imao prema izvjesnom Gojku Kapisodi. Marović se godinama unazad nalazi u Beogradu, te iako je Vlada u više navrata, kao i nedavno pozivala kolege iz Srbije da ga izruče, to nije učinjeno.

Bonus video: