"Uspješna odbrambena saradnja Crne Gore i Austrije"

Navodi se da je na sastanku potpisan Plan bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Austrije za ovu godinu

2699 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Odbrambena saradnja Crne Gore i Austrije uspješna je i sadržajna, ocijenjeno je na sastanku generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane u crnogorskom Ministarstvu odbrane, Rajka Pešića i ambasadora Austrije u Crnoj Gori, Karla Milera.

Pešić je, kako su kazali iz Ministarstva odbrane, istakao da Crna Gora podržava uspostavljanje Regionalnog kursa za strateško liderstvo, čiji je glavni cilj unapređenje znanja lica na rukovodećim pozicijama za donošenje odluka i zajednički razvoj metoda i strategija.

On je rekao da je zadovoljan zbog izuzetno uspješne i sadržajne odbrambene saradnje dvije države.

"Uspješna saradnja ostvarena je u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim oblastima", naveo je Pešić.

Pasendorfer je naglasio spremnost Austrije da doprinese daljem razvoju sposobnosti i jačanju kapaciteta Vojske Crne Gore, kroz brojne programe obuka i vojne vježbe.

"Čiji će cilj biti jačanje civilno-vojne saradnje, saradnje sa institucijama Evropske unije (EU), i primjenjivanje standarda EU za upravljanje krizama", dodao je Pasendorfer.

Sagovornici su se, kako se dodaje, osvrnuli i na aktivnosti regionalne inicijative Grac formata Federalnog Ministarstva odbrane Austrije, koje suštinski doprinose jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa među državama Zapadnog Balkana.

Navodi se da je na sastanku potpisan Plan bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Austrije za ovu godinu.

Bonus video: