Plavi dan u Nikšiću

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, poručio je da će Dnevni centar uvijek imati podršku lokalne uprave u svim aktivnostima, kao i do sada, kako bi korisnici bili u potpunosti zadovoljni

6124 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Plava je boja neba i mora, ali i boja prijateljstva sa osobama sa autizmom. Iako je u Nikšiću padala kiša i bio sumoran dan, nebo odavno nije bilo tako "vedro" i plavo, zahvaljujući balonima koji su, bar na trenutak, pokazali osobama sa autizmom da nijesu sami.

Nikšićki Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidittetom, povodom 2. aprila, Svjetskog dana osoba sa autizmom, organizovao je manifestaciju pod nazivom "Naš plavi dan" i 500 plavih balona je "obojilo" nebo iznad Trga slobode.

Ovim simboličnim gestom željeli su da skrenu pažnju javnosti na položaj osoba sa autizmom i potrebu za prihvatanjem i podrškom od strane društva. Sa korisnicima Dnevnog centra, njihovim roditeljima i zaposlenima, bili su predstavnici lokalne uprave, Saveza sindikata Crne Gore, Službe zaštite i spasavanja, policije, Crvenog krsta, nevladinog sektora, kao i građani.

Tu su bili i korisnici i zaposleni iz Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju. I svi zajedno su, bar za trenutak, bili dio "plavog svijeta".

"Željeli smo da na ovaj način društvenoj zajednici skrenemo pažnju na osobe sa autizmom i da svi zajedno damo podršku kako njima, tako i njihovim roditeljima. Inicirali smo ideju da se u Nikšiću otvori Centar za djecu sa autizmom", kazao je direktor Dnevnog centra, Radovan Dragnić.

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, poručio je da će Dnevni centar uvijek imati podršku lokalne uprave u svim aktivnostima, kao i do sada, kako bi korisnici bili u potpunosti zadovoljni, dok je Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine Opštine, uručio zaposlenima u Centru dva električna trotineta za potrebe obavljanja svakodnevnih tehničkih aktivnosti.

Bonus video: