Milović: Čvrsto podržavamo osnivanje Regionalnog centra za borbu potiv sajber kriminala

"Crna Gora može biti kredibilan partner u osnivanju centra“, poručio je Timonije

4092 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava,
Foto: Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava,

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava uložiće sve napore kako bi se osnovao Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala - projekat koji je od izuzetne važnosti za nastavak beskompromisne borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala, saopštio je Andrej Milović, državni sekretar ovog vladdinog resora.

Oni i ambasador Francuske Kristijan Timonije sastali su se danas u prostorijama Ministarstva i razgovarali o podršci projektu francuske Vlade koja ima za cilj osnivanje pomenutog centra.

"Na taj način francuska Vlada bi uvidjela da je Crna Gora zaista njen kredibilan partner i kako bi donijela odluku da se upravo na crnogorskom tlu izgradnja ovog centra i desi", dodao je Milović.

Kako se navodi Milović je iskazao spremnost za pružanje kadrovske pomoći i ekspertize koja bi doprinijela osnivanju, ali i samom razvoju potencijalnog Regionalnog centra za obuku u oblasti sajber bezbjednosti. Milović je iskazao i čast zbog potpisanog pisma namjere Univerziteta i Vlade Crne Gore Vladi Francuske.

"Crna Gora može biti kredibilan partner u osnivanju centra na čijem bi području on mogao biti i izgrađen“, poručio je Timonije i iskazao zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava čvrsto zainteresovano za izgradnju ovakvog centra, navodi se u saopštenju.

Milović je dodao da se "mora doprinijeti definisanju pravnog okvira koji targetira sajber kriminal i bezbjednost.

"To je osnov za uspostavljanje najboljeg modela pravnog odgovora na sve izazovnije transnacionalne sajber fenomene", istakao je Milović i kazao da Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava posreduje i proaktivno sarađuje sa pravosudnim institucijama u cilju identifikacije ključnih izazova i predlaganja mjera u pravcu edukacije njihovih predstavnika.

Ambasador Timonije je, kako se navodi, objasnio da će nakon odrađenih konsultacija i evaluacije na regionalnom nivou poslati ponude svim akterima koji su spremni da pravovremeno i efikasno odgovore na izazove u borbi protiv sajber kriminala i unaprijede sajber bezbjednost.

Iz ovog vladinog resora su dodali da su sastanku prisustvovali i generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu pomoć, Sreten Jakić i savjetnik za projekat, Sedrik Gruse.

"Susret je zaključen sa porukom da će Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava iz svog domena nadležnosti doprinijeti unapređenju sajber bezbjednosti svim sredstvima kojim raspolaže", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: