Država bi mogla da ispašta zbog sedmogodišnjeg postupka

Uprkos jasnim uputima neposredno višeg organa kako da upotpuni postupak i otkloni utvrđene nedostatke, nije se u potpunosti pridržavala istih, a na šta je i sam drugostepeni organ ukazivao u svojim ukidnim rješenjima

5748 pregleda 2 komentar(a)
Snežana Armenko, Foto: Ombudsman
Snežana Armenko, Foto: Ombudsman

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko upozorila je budvansku jedinicu Uprave za katastar i državnu imovinu da bi zbog njenog nepostupanja u jednom slučaju mogla ispaštati država Crna Gora.

”Nastavljanje sa dosadašnjom praksom nepostupanja po nalozima neposredno višeg organa i nedonošenje odluka u primjerenim zakonskim rokovima, što rezultira nerazumno dugim trajanjem postupaka, može imati za posljedicu vođenje postupaka u kojima bi se razmatrala odgovornost države... i sljedstveno tome, obavezu naknade štete”, navodi u upozorenju Armenko.

Ona je utvrdila da je neblagovremenim odlučivanjem i nepostupanjem Uprave po rješenjima Ministarstva finansija i socijalnog staranja podnosiocu pritužbe povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, kao jedno od segmenata prava na pravično suđenje, zajemčeno Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Armenko je mišljenja da nije razumna ukupna dužina postupka u ovom predmetu, koji je još u postupku rješavanja pred prvostepenim organom, a traje više od sedam godina.

U mišljenju se pozvala na, između ostalog, šest presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu protiv Crne Gore, a tiču se dugog trajanja upravnog postupka.

”Zaštitnik primjećuje i da Područna jedinica Budva uprkos jasnim uputima neposredno višeg organa kako da upotpuni postupak i otkloni utvrđene nedostatke, nije se u potpunosti pridržavala istih, a na šta je i sam drugostepeni organ ukazivao u svojim ukidnim rješenjima”, navodi se u zaključcima.

Zamjenica zaštitnika dala je više preporuka Upravi za katastar i državnu imovinu - Područnoj jedinici Budva, između ostalog da bez daljeg odlaganja preduzme sve neophodne mjere u okviru svojih ovlašćenja kako bi u što kraćem roku okončala ponovni postupak u ovom predmetu i donijela novo rješenje.

Jedna od preporuka Ministarstvu finansija i socijalnog staranja je da koristi pravnu mogućnost da sam riješi upravnu stvar, vodeći računa o interesu stranaka i dugom trajanju upravnih postupaka.

Bonus video: