Vuksanović za penziju, ali još vodi školu

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta tvrde da će u najskorije vrijeme postupiti u skladu sa Zakonom

15818 pregleda 84 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Direktorka podgoričke Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” Ljeposava Vuksanović stekla je uslov za penziju, ali i dalje radi u toj školi. To potvrđuje i zapisnik inspektora rada od 24. marta.

Vuksanovićeva je na čelu te ustanove više 10 godina.

”Radni odnos nije prestao, iako je trebalo po sili zakona kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom što je suprotno odredbama Zakona o radu, na osnovu čega je subjektu nadzora ukazano da u određenom roku otkloni nepravilnosti”, navodi se u obavještenju inspektorke rada za oblast rada i zapošljavanja.

Vuksanovićeva juče nije odgovarala na pozive “Vijesti”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta tvrde da će u najskorije vrijeme postupiti u skladu sa Zakonom.

Prethodno je školu posjetila i Prosvjetna inspekcija koja je konstatovala da je Vuksanovićeva imenovana za direktorku 2019. Prosvjetna inspekcija, prema zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid nije naišla na kršenje propisa.

”U skladu sa članom 78 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju za direktora stručne škole može biti izabrana osoba koja ispunjava uslove za nastavnika ili stručnog saradnika (pedagog, psiholog, defektolog), u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, ima licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama i sedam godina iskustva u nastavi. U članu 80 istog zakona propisano je da konkurs za izbor direktora raspisuje školski, odnosno upravni odbor dva mjeseca prije isteka mandata direktora, a da ga bira i razrješava ministar prosvjete... Članom 82 propisano je da dužnost direktora prestaje istekom mandata, na lični zahtjev, razrješenjem i prestankom radnog odnosa...”, navodi se u rješenju Prosvjetne inspekcije.

”Na osnovu prednje izloženog i citiranih propisa..., a kako je direktorica JU SSŠ ‘Spasoje Raspopović’ imenovana 7. februara 2019. u mandatu, to nema osnova za preduzimanje upravnih mjera iz nadležnosti ovog organa”, navodi se u rješenju Prosvjetne inspekcije.

Bonus video: