Tivat: Požar na brdu Vrmac, vatra ne ugrožava objekte

"Požar za sada ne ugrožava objekte, ali ga ne možemo ugasiti sa terena, već jedino intervencijom iz vazduha, ili ako padne kiša", kazao je "Vijestima" komandir Službe zaštite Opštine Tivat Milorad Giljača

7951 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Služba zaštite i spašavanja Tivat
Foto: Služba zaštite i spašavanja Tivat

Požar koji je juče kasno poslijepodne iz još uvijek neutvrđenih razloga izbio na obroncima brda Vrmac iznad Tivta i dalje je aktivan.

Vatra gori u gustoj borovoj šumi iznad crkve i gradskog groblja Sveti Šimun, na velikoj strmini i skoro potpuno nepristupačnom terenu.

"Požar za sada ne ugrožava objekte, ali ga ne možemo ugasiti sa terena, već jedino intervencijom iz vazduha, ili ako padne kiša", kazao je "Vijestima" komandir Službe zaštite Opštine Tivat Milorad Giljača.

On je rekao da je za sada situacija pod kontrolom, ali da strijepi da bi se vatra mogla razbuktati ukoliko se podigne vjetar.

Giljača i ekipa tivatskih vatrogasaca su stalno na terenu ali malo što mogu učiniti sredstvima koja imaju na raspolaganju jer vatra gori na preko pola kilometra udaljenosti vazdušnom linijom od najbližeg mjesta gdje može doći vatrogasno vozilo, a ljudima koji nose protivpožarne naprtnjače treba najmanje 45-50 minuta da se pješke probiju do blizine požarišta.

"Za sada možemo samo da dežuramo u blizini groblja Sveti Šimun i da odatle eventualno intervenišemo ako vatra krene da se niz brdo, spušta prema nama. Ovo gdje sada najviše gori, je potpuno nepristupačan teren koji se može gasiti samo iz vazduha", istakao je Giljača.

Dodao je da su se on i gradonačelnik Tivta obratili Direktoratu za vanredne situacije MUP-a, ali da im je rečeno da nijedan protivpožarni avion ili helikopter AHJ MUP-a ne može da interveniše jer i dalje za to ili nisu tehnički sposobni, ili vszduhoplovi nisu osigurani.

požar Vrmac
foto: Služba zaštite i spašavanja Tivat

Za eventualno angažovanje helikoptera Vojske Crne Gore koji mogu gasiti požare, procedura je sporija i komplikovanija, ali Giljača kaže da će Tivćani i to tražiti jer je brdo Vrmac zbog svojih velikih ambijentalnih i ekoloških vrijednosti, vrlo značajno i uskoro bi i zvanično trebalo da bude proglašeno zaštićenim parkom prirode.

"Posljednji put kada je gorelo ovo područje na kojem je sada izbio požar, 2003.godine, vatru su gasili i ugasili protivpožarni avioni, pa bi tako trebalo učiniti i sada", ističe Giljača.

Bonus video: