Holbah: Crna Gora lider u regionu, ali i primjer države koja vodi balansiranu regionalnu politiku

Holbah je naveo da Njemačka ostaje posvećen partner Crnoj Gori i regionu u procesu integracije u EU
1 komentar(a)
Kristijan Holbah, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Kristijan Holbah, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2017. 16:45h

Crna Gora je lider u regionu, ocijenio je izaslanik njemačkog Minsitarstva vanjskih poslova za Jugoistočnu Evropu, Kristijan Holbah, navodeći da Njemačka ostaje privržena principu regata u politici proširenja Evropske unije (EU).

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa Holbahom.

Holbah je naveo da Njemačka ostaje posvećen partner Crnoj Gori i regionu u procesu integracije u EU.

“On je saopštio jasan stav Njemačke po pitanju poštovanja regata principa u politici proširenja EU, gdje će napredak svake države kandidata za članstvo u EU biti pojedinačno vrednovan. U tom smislu, Holbah je izjavio da je Crna Gora lider u regionu, ali i primjer države koja vodi balansiranu regionalnu politiku, uz ocjenu da je pragmatizam karakteristika crnogorske politike”, saopšteno je iz kabineta Pažina.

Pažin je, kako se navodi u saopštenju, ukazao na važnost kontinuirane podrške Njemačke Crnoj Gori u procesu pridruživanja EU, i apostrofirao punu posvećenost svih crnogorskih institucija realizaciji preuzetih obaveza iz pregovaračkog procesa.

Kako je saopšteno, Pažin je posebno upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Vlada i resorne institucije preduzimaju u pravcu ostvarivanja inicijalnog bilansa ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potpedsjednik Vlade je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će dosadašnji rezultati biti prepoznati i od država članica tokom očekivane procjene ispunjenja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 u narednom periodu.

“Zajednički je konstatovano da su prisustvo Njemačke, kao i EU u Crnoj Gori i regionu značajan podstrek za jačanje evropske perspektive i očuvanje standarda modernih demokratija”, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i O izazovima sa kojima se u protekloj godini Crna Gora suočavala s bezbjednosnog aspekta.

Ocijenjeno je da sve političke strukture treba da pokažu demokratski kapacitet i u tom kontekstu pozdravljeni su napori Vlade u pravcu stvaranja prostora za dijalog sa opozicijom, i izražena očekivanja da će opozicione partije prepoznati važnost političkog dijaloga i svog adekvatnog učešća u političkom životu Crne Gore.

Bonus video: