Sudiju da prinudno dovedu u sud

Punomoćnik Mitra Magovčevića u urgenciji tvrdi da sudija Upravnog suda Srđan Klikovac izbjegava prekršajnu odgovornost. Komisija Sudskog savjeta već dva puta utvrdila da je Klikovac prekršio Etički kodeks

20261 pregleda 11 komentar(a)
Zastara u postupku koji se protiv Klikovca i Magovčevića vodi pred Sudom za prekršaje nastupa u septembru (ilustracija), Foto: Liberlandpress
Zastara u postupku koji se protiv Klikovca i Magovčevića vodi pred Sudom za prekršaje nastupa u septembru (ilustracija), Foto: Liberlandpress

Advokat Danilo Živković tvrdi da sudija Upravnog suda Srđan Klikovac opstruira postupak koji se protiv njega i nastavnika podgoričke škole “Branko Božović” Mitra Magovčevića vodi pred podgoričkim Prekršajnim sudom, zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Živković, punomoćnik Magovčevića, u urgenciji podgoričkom Sudu za prekršaje ističe da Klikovac izbjegava prekršajnu odgovornost i da se nije pojavio ni na jednom glavnom pretresu koji su zakazivani u prethodnih godinu. Advokat u urgenciji tvrdi da je, nakon više različitih opravdanja, Klikovac zatražio izuzeće sudije 26. aprila ove godine, kada je trebalo da se održi glavni pretres i to uprkos činjenici da je sudija predmet zadužila prije više od godinu.

Advokatica Klikovca, Nina Jovićević, juče nije odgovorila zašto je traženo izuzeće sudije i kako komentarišu tvrdnje druge strane da Klikovac opstruira postupak.

”Kada se ima u vidu činjenica da apsolutna zastara za prekršaj nastupa krajem septembra ove godine, jasno je sa kojim ciljem Klikovac izbjegava da se pojavi na glavni pretres”, navodi se u urgenciji.

Advokat Magovčevića traži da se urgentno reaguje kako bi njegov branjenik mogao da iznese odbranu pred Sudom za prekršaje. Apelovao je da se zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije odbije kao neosnovan i pretres zakaže u hitnom roku, te da se prema Klikovcu preduzmu mjere obezbjeđenja prisustva okrivljenog, odnosno mjera prinudnog dovođenja.

Komisija Sudskog savjeta u dva navrata je utvrdila da je Klikovac povrijedio odredbe Etičkog kodeksa sudija. Prvi put je u junu prošle godine odlučila da se Klikovac ogriješio o Etički kodeks kada je uputio prijetnje i vulgarne uvrede kolegi njegove bivše žene, nastavniku Magovčeviću.

Tada je utvrđeno da je Klikovac prekršio normu kodeksa koja obavezuje da se sudija “ne smije ponašati nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskoj funkciji, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećujuća”. Međutim, disciplinsko vijeće Sudskog savjeta odbacilo predlog za pokretanje diciplinskog postupka.

U odluci iz prošle godine navodi se da je sudija Klikovac u septembru 2020. godine “putem telefona, preciznije SMS porukom, uputio uvrede i prijetnje nastavniku OŠ ‘Branko Božović’ Mitru Magovčeviću”. Sadržina poruka, citirana u odluci, vulgarna je i prijeteća.

U odluci od 22. marta ove godine, Komisija je utvrdila da je ponovo povrijedio Etički kodeks pokušavajući da vrši uticaj na postupajućeg sudiju u predmetu u kojem je on jedan od okrivljenih.

Iako je Klikovac tvrdio da sudiju Radulovića nikada nije zvao telefonom i da je samo jednom bio u Sudu za prekršaje kako bi izvršio uvid u spise predmeta, Komisija je konstatovala da sudija Upravnog suda nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta, već je prekršio odredbe člana 7 stav 8 Etičkog kodeksa.

Prethodno je sudija Prekršajnog suda Rajko Radulović tražio i dobio izuzeće u ovom slučaju jer je, kako je tvrdio, “Klikovac u dva navrata dolazio u njegovu kancelariju i više puta ga pozivao telefon radi urgencije u predmetu i u kancelariji prije početka pretresa iznosio detalje o tome što se desilo kritičnog dana”.

Protiv Klikovca i Magovčevića vodi se prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Magovčević je prije dvije godine bio protivkandidat bivše supruge sudije Gordani Klikovac za funkciju direktora u podgoričkoj školi i u više navrata iznosio sumnje u validnost njene diplome.

Bonus video: