Dobrovoljna vatrogasna društva prepoznata potreba koja se sporo razvija

"Slovenija ima 250.000 volontera, a bilježi deset puta manje štete od požara na godišnjem nivou u odnosu na Crnu Goru"

2734 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Vatrogasci spasioci rade posao koji se ubraja u jedan od najstresnijih. Zadaci svakog volontera u ovom poslu su briga o bezbjednosti, uspješna komunikacija, poznavanje svojih prava i obaveza, ali i onih kojima se pomoć pruža, posjedovanje određenih znanja neophodnih za izvršavanje zadataka, kazao je Goran Tripković iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić tokom treninga koji je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN).

Na treningu pod nazivom "Razvoj sistema zaštite ljudi i prirode kroz koordinaciju profesionalnih i volonterskih službi“ prisustvovali su volonteri vatrogasci, budući članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

"Kultura života nameće osnivanje dobrovoljnih vatrogasnih društava. Volonterizam je širom Evrope na visokom nivou, ali tako još uvijek nije i kod nas. Potreba za osnivanjem ovakvih društava prepoznata je i kod nas, ali se razvija mnogo sporije nego što je to slučaj u nekim drugim zemljama, prije svega Zapadne Evrope", kazao je Tripković.

vatrogasci Nikšić
foto: DMEN

Prema njegovim riječima, Slovenija ima 250.000 volontera, a bilježi deset puta manje štete od požara na godišnjem nivou u odnosu na Crnu Goru.

"Pečurkari i koncesionari su glavni problem kada su u pitanju podmetnuti šumski požari, ali i građani koji nesavjesnim postupanjem izazivaju požare koji se potom šire i na šume", istakao je Tripković.

Prema njegovim riječima, Zakon o volontiranju iz 2015. godine samo spominje da su prava i obaveze profesionalnih vatrogasaca i volontera iste. Pošto je, kako je kazao, čitava oblast zakonski neuređena pozvao je nadležne da se posvete donošenju odgovarajućih zakona, što je, kako je rekao, obaveza koja je preuzeta za ispunjavanje do 2024. godine.

Osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva dio je projekta DMEN-a koji finansira Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Društvo mladih ekologa pozvalo je sve one koji žele da budu dio volonterskog tima za pomoć u gašenju šumskih požara da im se pridruže.

Bonus video: