Bračni par iz Njemačke spasili iz Tare

Muškarac je isplivao na lijevu obalu, koja pripada Crnoj Gori, a žena na desnu, u BiH

14605 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Poslije višečasovne potrage spasioci i rafteri iz Foče i Plužina pronašli su njemačku državljanku koja je sa suprugom ispala iz kajaka na rijeci Tari, nakon čega su se razdvojili.

Nezgoda se dogodila 16. maja kada su šezdesetšestogodišnji M.R. i njegova tri godine mlađa supruga E.D. kajakom krenuli sa Đurđevića Tare i prevrnuli se u mjestu Borovi.

”Dobili smo poziv od OKC-a da je došlo do nezgode u kojoj se prevrnuo kajak pri čemu je muškarac isplivao na lijevu obalu Tare, koja pripada Crnoj Gori, a žena na desnu, u BiH. Muškarac je pješke došao do kampa Grab gdje je zatražio pomoć. Kontaktrirali smo kolege u Foči i oni su odmah krenuli u pretragu terena”, kazao je “Vijestima” Mirko Cicmil, komandir plužinske Službe zaštite i spasavanja, koji je učestvovao u akciji.

U potrazi za njemačkom državljankom učestvovali su pripadnici Civilne zaštite i Speleospasilačke službe iz Foče, rafteri iz Rafting centra “Tara raft” i mještani. Ekipa “Tara rafta” je Njemicu pronašla na lokalitetu Borovi, na jednoj stijeni u blizini obale, iscrpljenu, promrzlu i dezorijentisanu, i zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite i Speleospasilačke službe je evakuisali po nepristupačnom terenu i transportovali do graničnog prelaza na Šćepan Polju.

”Kada smo je preuzeli od kolega iz Foče, nju i supruga smo odvezli u Plužine. Rekli su nam da su ostali bez svih stvari koje su imali sa sobom, a da je najveći problem što su ostali bez pasoša koji su bili u vreći koja je bila zakačena za kajak”, kazao je Cicmil.

Pripadnici plužinske Službe zaštite i Parka prirode “Piva” krenuli su u pretragu rijeke kako bi pronašli kajak i vreću sa dokumentima. U tome su i uspjeli, a pronašli su i ostale stvari njemačkih turista.

Bonus video: