CGO: Izbor članova Sudskog savjeta bi morao biti zasnovan na javnom, a ne partijskom interesu

Iz te nevladine organizacije su ukazali su da je ovo "dobra prilika" da se pokaže promjena kroz "istinski kompetitivan proces i meritokratski pristup"

1564 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopštili su da smatraju ohrabrujućom vijest o nikad većem interesovanju za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Imajući u vidu trajući (ne)legitimitet ovog tijela, uslijed činjenice da je sadašnjim članovima iz te kategorije mandat istekao prije četiri godine", kazali su oni.

Ukazali su da je ovo "dobra prilika" da se pokaže promjena kroz "istinski kompetitivan proces i meritokratski pristup", cijeneći znanje, integritet, profesionalnost i nepristrasnost kandidata/kinja, a ne bilo kakve njihove druge relacije, i posebno ne prema partijama.

Povezani članci

14. Jun 2022.

Čak 35 kandidata želi u Sudski savjet

"Ovo bi mogao biti iskorak u dinamiziranju reformi u oblasti vladavine prava i evropskom putu Crne Gore, ali samo ako se izbor vrši uz uvažavanje stručnih kapaciteta kandidata i javnog a ne partijskog interesa, što su i očekivanja na koja i Evropska unija kontinuirano ukazuje", saopšteno je iz CGO.

Bonus video: