Novaković Đurović potpisala saglasnost da područje "Gornji tok rijeke Ćehotine" bude proglašeno parkom prirode

"Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre rijeke Ćehotine"

5434 pregleda 5 komentar(a)
Meandri Ćehotine, Foto: Shutterstok
Meandri Ćehotine, Foto: Shutterstok

Ministarstvo​ ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podržalo je inicijativu od strane nevladinih organizacija "WWF Adrija", "Da zaživi selo", "Eko-tim" i "TNC" - kao rezultat zajedničke saradnje, ministarka Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da područje "Gornji tok rijeke Ćehotine" bude proglašeno parkom prirode.

To je saopšteno i ovog vladinog resora.

"Kako sam i najavila, dobićemo još jedno zaštićeno područje u Crnoj Gori, još jedan park prirode, koji je ujedno i prvi u Pljevljima. Gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom biser je koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije", istakla je Novaković Đurović.

Ona smatra da Pljevlja "treba da budu prepoznata upravo po njemu i po drugim prirodnim bogatstvima".

"A, ne po termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rješavanja tog problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend", dodala je Novaković Đurović.​

Novaković Đurović
Novaković Đurovićfoto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Kako se navodi u saopštenju da je potrebno zaštititi gornji tok rijeke Ćehotine potvrđuje i činjenica da se voda iz gornjeg toka rijeke koristi za vodosnabdijevanje građana Pljevalja (preko akumulacije Otilovići), kao i još uvijek očuvana autohtona flora i fauna.

"Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre rijeke Ćehotine. U ovom predjelu se takođe izdvaja i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i arheološka nalazišta. Zaštitom ovog područja doprinijeće se smanjenju nelegalnog lova divljači, paljenja livada, ileglani ribolov, čvrsti otpad, otpadne vode. Tome će u velikoj mjeri, pored Opštine Pljevlja, doprinijeti prepoznavanje značaja zaštite od strane lokalnog ribarskog i lovnog društva, koji će ujedno biti aktivno uključeni u proces upravljanja ovim budućim zaštićenim područjem", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: