Završena akcija spašavanja i tegljenja nasukane jedrilice

Prilikom odsukivanja i tegljenja oštećenog broda do Zelenike nije bilo prosipanja nafte ili drugih zagađujućim materija u more

51794 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.07.2022. 15:05h

Akcija spašavanja britanske jedrilice "Wulfruna" u Boki, uspješno je završena oko 15 sati, kada je taj brod dotegljen do marine Zelenika.

Ovdje će 12 metara duga jedrilica biti podignuta dizalicom iz mora na obalu radi popravke oštećenja koje je zadobila u jučerašnjem nasukanju na plićinu Tunja u Tivatskom zalivu.

Prilikom odsukivanja i tegljenja oštećenog broda do Zelenike nije bilo prosipanja nafte ili drugih zagađujućim materija u more.

Operacija spašavanja i tegljenja nasukane britanske jedrilice "Wulfruna" počela je danas oko 14 časova.

Pripadnici marinske službe Porto Montenegra jakim prenosnim pumpama izbacivali su vodu koja je prodrla u unutrašnjost jahte.

"Wulfrunu" će nakon odsukanja Nenad Banićević iz firme "Marina Zelenika" uzeti u tegalj i odvući do Zelenike gdje će jedrilica biti popravljena. Čitavu operaciju nadzire Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL).

UPSUL je ranije uspostavio kontakt sa vlasnikom 12-metarske jedrilice koja se juče, pod još uvijek zvanično neutvrđenim razlozima, nasukala na plićinu Tunja u Tivatskim zalivu, sjeverozapadno od ostrva Sveti Marko.

Wulfruna
foto: Čitalac Vijesti

Vlasnik britanske jedrilice je prihvatio asistenciju koju će mu pružiti služba marine Porto Montenegro jer sam nije uspio da iz svoje jahte ispumpa vodu i sam je skine sa pješčanog spruda na koji je ona juče nalegla.

U nasukanoj jahti ima dosta vode, što ukazuje na to da je vjerovatno pretrpjela oštećenje trupa.

Wulfruna
foto: UPSUL

Za sada nema nikakvih izlivanja nafte ili zauljenih tečnosti iz nasukanog broda koji je ležao nagnut na lijevi bok pod uglom od oko 60 strepeni.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", na "Wulfruni" je bio samo skiper David Jon Humphrey.

Kruzer zbog bure odustao od dolaska u Kotor

Zbog jake bure koja i jutros duva u Boki, veliki kruzer "Celebrity Constellation" odustao je od planiranog dolaska u Kotor.

kruzer screenshot
foto: Screenshot

Zbog jakog sjevernog vjetra, kruzer američke kompanije "Celebrity Cruises" odustao je od namjere da prođe tjesnac Verige i okrenuo se u Tivatskom zalivu.

Brod će kako je najavljeno, proslijediti prema svojoj narednoj luci - Kopru u Sloveniji, ali će prije toga "Celebrity Constellation" zastati na sidrištu luke Zelenika u Boki radi vanrednog iskrcaja jedne putnice - trudnice kojoj je započeo porođaj.

Bonus video: