Dragan Brković isplaćuje dugovanja bivšim radnicima?

Radnici “Vektre Jakić” se naredne sedmice sastaju sa vlasnikom koji će im ponuditi isplatu zaostalih zarada u dvije rate

5503 pregleda 7 komentar(a)
Sa prethodne blokade saobraćajnice u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa prethodne blokade saobraćajnice u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici kompanije “Vektra Jakić” odustali su od najavljene višesatne blokade saobraćajnica nakon što su od vlasnika pljevaljske kompanije Dragana Brkovića dobili ponudu dinamike isplate zaostalih dugovanja.

Oni bi sa Brkovićem trebalo da se sastanu početkom naredne sedmice, a na tom sastanku podgorički biznismen trebalo bi da im saopšti način i rok do kada planira da im isplati zaostale zarade.

Brković će, prema informacijama “Vijesti”, ponuditi svojim bivšim radnicima isplatu zaostalih zarada u dvije rate, s tim što bi prvu isplatio u septembru.

Brković je, kako su “Vijestima” potvrdili bivši radnici tražio da sastanku prisustvuje svih 25 radnika koji redovno prisustvuju protestima.

Radnici su “Vijestima “kazali da su odlučili da sačekaju sastanak sa Brkovićem, a zavisno od ishoda odlučiće da li će ponovo organizovati proteste i blokadu saobraćajnica, a dobili su i informaciju da bi uskoro mogao da počne da radi i pogon peletare u “Vektri Jakić”, čiji je vlasnik i država.

Bivši radnici pljevaljske kompanije “Vektre Jakić” prije petnaestak dana blokirali su na pola sata put Pljevlja - Đurđevića Tara u mjestu Radosavac, nedaleko od ulaska u krug preduzeća.

Oni su se, kako je tada saopšteno, na ovakav radilkalan potez odlučili nakon više puta organizovanih protesta ispred zgrade Opštine i uprave kompanije, jer niko iz Vlade nije odgovorio na njihove zahtjeve, koje su javno saopštili na protestu organizovanom prethodne sedmice.

Brković zaposlenima, kako tvrde, duguje između 18 i 30 zarada, zavisno kada su dobili otkaz u firmi u kojoj su radili.

Proizvodnja u “Vektri Jakić” prekinuta je krajem 2018. godine i do danas nije uveden stečaj, iako firma duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

Radnici tvrde da bi u “Vektri Jakić” zaposlenje moglo da nađe 500 radnika.

Boško Pejović bivši radnik “Vektre Optel” i “Vektre Jakić” rekao je da Brković njemu duguje 60 zarada.

”Dužan mi je plate za pet godina a od deset godina rada u predeuzeću sedam godina nije uplatio doprinose. Fabrika je u potpusnosti uništena, jedino je krov na zgradama ostao, ostalo je sve odnijeto. Što se tiče inventara, instalacija to je potpuno uništeno”, rekao je Pejović.

Kazao je da je posljednji napustio firmu, nadajući se da će Brković ispuniti obećanja i isplatiti im zaostale zarade.

Bonus video: