Školska godina na pragu, protivepidemijskih pravila ni na vidiku

”Vijesti” nezvanično saznaju da postoji saglasnost da školska godina počne 5. septembra i da časovi traju 45 minuta, dok je još neizvjesno da li će učenici morati da nose zaštitne maske tokom časova ili će to biti samo preporuka

17696 pregleda 24 komentar(a)
U Ministarstvu vjeruju da maske ove godine neće biti obavezne, Foto: Ministarstvo prosvjete
U Ministarstvu vjeruju da maske ove godine neće biti obavezne, Foto: Ministarstvo prosvjete

Sjednica Radne grupe Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj se raspravljalo o mjerama u predstojećoj školskoj godini održana je juče, dok se narednih dana očekuje sastanak sa predstavnicima ministarstava zdravlja i prosvjete.

Nakon sjednice, iz IJZ se nisu oglašavali, pa je tako desetak dana prije početka nove školske godine i dalje neizvjesno da li će učenici morati da nose maske ili će to samo biti preporuka, ali i koji su protokoli u slučaju pojave jednog ili više slučajeva oboljelih đaka u istom odjeljenju, školi, odnosno ukoliko nastavnici budu zaraženi.

”Vijesti” nezvanično saznaju da postoji saglasnost da školska godina počne 5. septembra i da časovi traju 45 minuta, dok je još neizvjesno da li će učenici morati da nose zaštitne maske tokom časova ili će to biti samo preporuka.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović juče je kazao da će slušati preporuke zdravstvenih institucija i da su u tom resoru spremni da školska godina počne 5. septembra. On je za TV Vijesti rekao i da su škole, nakon dvogodišnjeg iskustva, spremne i za onlajn nastavu.

”Što se tiče nošenje zaštitnih maski gledaćemo da ispoštujemo preporuke, ali vjerujemo da one neće biti naredbodavnog tipa”, rekao je Vojinović.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je prošle sedmice da će ta ustanova sagledati sve elemente zdravlja djece i u skladu sa epidemiološkom situacijom i uporednim analizama predložiti preporuke za školsku nastavu.

”Radnu grupu Instituta čini još deset članova i svi mi imamo jednako pravo prilikom predloga preporuka, a nakon toga se sastajemo sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete, koji će vjerovatno imati svoje stavove. Ono što mogu da obećam je da ćemo sagledati sve elemente zdravlja djece i prema tome će ići preporuke u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uporednim analizama...”, odgovorio je Galić.

Prethodno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) lani je pripremilo planove za školsku 2021/2022. godinu, a koji se tiču poštovanja epidemioloških mjera.

Instrukcije su podrazumijevale da se obezbijede toplomjeri, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, prostoriju za izolaciju učenika.

“Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija). Nastavu ne izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt. Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Obezbijediti kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu”, saopšteno je iz tog resora.

Prema prošlogodišnjim preporukama, učenika koji dobije temperaturu treba izolovati do dolaska roditelja, treba zabraniti korišćenje flaša sa vodom, voditi evidenciju o odsutnim učenicima i nastavnicima, nakon čega su dužni da pokažu neki od testova koji potvrđuje da su negativni na kovid ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave.

Preporučeno je bilo i da se ograniče posjete roditelja školi, da se roditeljski sastanci održavaju onlajn.

U odjeljenjima, baš kao i grupama u predškolskim ustanovama, u kojima se utvrdi da je jedno ili više djece pozitivno na koronavirus, IJZ je davao nalog da se sva djeca upute u samoizolaciju.

Ta praksa traje tokom ljeta i u vrtićima, a roditelji su se prethodnih dana žalili da djeci u predškolskim ustanovama usmenim putem izriču samoizolaciju u trajanju od deset dana, zbog čega oni ne mogu da ostvare pravo na plaćeno odsustvo.

Bonus video: