Labović: Višestruka devastacija i diskriminacija Kraljskih Bara, briga o vodama prepuštena savjesnim mještanima

"Borili smo se za rijeke pune dvije godine, bez ikakve pomoći Opštine i institucija sistema. Je li to bilo uzalud? Nijesmo sa tih adresa dobili podršku, nijesmo je ni očekivali, ali moraće poštovati zakone i propise, koje su sami donosili“

10855 pregleda 7 komentar(a)
Labović sa jednog od protesta u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović
Labović sa jednog od protesta u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović

Diskriminacija Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare od lokalne uprave i devastacija tog dijela kolašinske opštine, koja je u okviru Regionalnog parka prirode (RPP) Komovi je višestruka.

To je u otvorenom pismu, povodom Dana opštine Kolašin, napisao predsjednik MZ Milovan Labović.

On podsjeća je da tokom skoro tri godine na svakom zboru mještana tog sela, kao i na skupovima protiv gradnje mHE, isticano nezadovoljstvo odnosom koji nadležni imaju prema tom potkomovskom selu.

Lokalnu vlast optužuje za „nedostatak vizije razvoja seoskog područja, odsustvo razumijevanja za održivi razvoj, tretman prirodnih, kao i ljudskih resursa“.

„Takav odnos je bio i ostao. Sve sa jednim ciljem-omogućiti privilegovanim pojedincima i interesno povezanim grupama čerečenje javnog interesa, na uštrb javnog dobra i bez bilo kakvog interesa lokalnog stanovništva. Samo tokom poslednjih 15-ak godina, iz sela je otišlo oko 50 mladih, starosne dobi, između 20 i 30g. Za sve to vrijeme, odnošenje prirodnih resursa sa teritorije MZ se nastavlja“, napisao je Labović.

On tvrdi da se i ovih dana nekontrolisano siječe šuma u srcu RPP. Labović podsjeća da je SO Kolašin donijela odluku o zaštiti tog prostora 2019. godine, a da od tada, tvrdi, ništa nije urađeno. U ime mještana Kraljskih Bara on je pitao nadležne u Opštini koliko je sredstava prikupljeno po osnovu Zakona o koncesijama u šumarstvu, tokom poslednje decenije.

„Gdje je taj novac i u koje svrhe je korišten? Ko je, na koji način i po kom osnovu, donosio odluke o raspodjeli tog novca? Zbog čega ni jedan euro nije uložen u MZ Kraljske Bare. Koliko je za tri godine privremeni upravljač RPP, Sekreterijat za zaštitu životne sredine, prikupio novca od tih koncesija? Ko tim novcem raspolaže i u koju svrhu se troši, s obzirom da na terenu ništa nije uloženo, a prošla je polovina perioda na koji se odnosi Plana upravljanja RPP?“, pita Labović.

Isti tretman i odnos je, tvrdi on, prema lovnom i ribolovnom potencijalu u RPP. Kaže da je i ovih dana moguće vidjeti primjere krivolova u tom zaštićenom području. Pita nadležne ko kontroliše lov u RPP.

„Briga o vodama je, nažalost, prepuštena jedino savjesnim mještanima. Borili smo se za rijeke pune dvije godine, bez ikakve pomoći Opštine i institucija sistema. Je li to bilo uzalud? Nijesmo sa tih adresa dobili podršku, nijesmo je ni očekivali, ali moraće poštovati zakone i propise, koje su sami donosili“, poručuje predsjednik MZ Kraljske Bare.

On objašnjava i da je jedan od gorućih problema tog kraja regionalni put Mateševo - Andrijevica preko Trešnjevika.

Kaže i da ima informaciju da je za sanaciju te saobraćajnice bilo opredijeljeno milion eura, a da su „u međuvremenu ta sredstva preusmjerena za Ski centar Kolašin 1600“.

Prema Labovićevim riječima, „ako je to tačno, to je još jedan primer, favorizovanja krupnog kapitala, u odnosu na javni interes“. On kaže da mještane tog sela najviše boli što u strateškim planovima razvoja nema Kraljskih Bara i RPP.

„To je nastavak diskriminacije ovog kraja, po svim osnovama. Zbog svega navedenog i još mnogo razloga, moje prisustvo proslavi Dana Opštine bilo bi samo dio dekora. Ne želim na taj način da dajem doprinos. Želim da vjerujem da pozivnica na proslavu nije jeftin političko-marketinški trik“, zaključuje Labović.

Bonus video: