Budva: Naredne sezone bez buke i bahatosti

Budva dobija 15 komunalnih policajaca, Opština donosi novu odluku o komunalnom redu

6061 pregleda 15 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa jučerašnjeg sastanka u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva dobila je saglasnost da se Komunalna policija i inspekcija osnaži, čime će do naredne sezone ta služba biti potpuno ojačana u borbi da se uvede komunalni red.

To je saopšteno na sastanku, koji je na inicijativu mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština” održan u skupštinskoj sali.

To što je Komunalna policija minulog vikenda zbog održavanja fešte Petrovačlka noć u Petrovcu bila sve svoje kapacitete usmjerila u to primorsko mjesto, pojedini ugostitelji u Budvi iskoristili su da se ponovo buka čuje iz njihovih lokala, što je predočeno gradskom menadžeru Nikoli Jovanoviću i načelniku Komunalne policije i inspekcije Milošu Tajiću.

Predstavnici mjesnih zajednica i građani pohvalili su to što je Komunalna policija na čelu sa Tajićem u prethodne dvije sedmice uradila. Ipak, predočeni su i problemi, prije svega da ugostitelji, vlasnici šankova ispod starogradskih bedema koriste veće terase od kvadrature koju su platili Opštini, čime potkradaju budžet, ukazano je da se živa muzika izvodi u samom srcu Staroga grada, a da niko od ugostitelja još nije dobio rješenja.

Nakon deset dana koliko je bila dobra situacija, kako je kazao član Savjeta MZ “Stari grad” Luka Vučković, u subotu se ponovo vratio problem u Stari grad. I predsjednik Savjeta MZ “Gospoština” Ljubomir Rađenović koji je takođe ukazao na problem minule subote kada se situcija što se buke vratila na staro.

”Dva su ključna problem koje smo na zboru građana identifikovali. Prvo je živa muzika. Redovno smo tražili od Sekretarijata za privredu Opštine Budva koliko je lokala dobilo rješenje za izvođenje žive muzike. Na prošlom sastanku smo dobili informacije da je 20 lokala predalo zahtjev, ali da im nijesu izdata rješenja. Druga stvara je zakonska primjena limitatora jačine zvuka. Zakon je jasan da mora postojati polugodišnji servisni izvještaj. Pojedini ugostitelji uključuju pored limitatora dodatno ozvučenje. Poziciju načelnika Komunalne policije i inspekciji vidim kao jednu od najznačajnijih, nakon predsjednika Opštine, jer vi omogućavate građanima normalan život”, kazao je Rađenović, dodajući da je Budvi potreban jedinstveni call centar, kako bi se uveo red.

Ugostitelj iz Staroga grada Marko Pavlović je kazao da je moguće obavljati ugostiteljsku djelatnost po zakonskim okvirima, te naglasio da nije tačno kako neko želi da ugasi muziku.

Menadžer grada Nikola Jovanović naglasilo je da je zbog Petrovačke noći tokom koje su svi kapaciteti Komunalne policije bili usmjereni na organizaciju ove fešte, pojedini ugostitelji iskoristili da ponovo krše zakon u Budvi i u lokalima imaju buku. Kazao je da je dobijena saglasnost od vladinog resora da se Komunalna policija ojača sa 15 komunalnih policajaca te najavio raspisivanje konkursa.

”Mi smo potpuno riješeni da se zakoni poštuju, tih 65 decibela je normirani nivo buke i mi ćemo to poštovati. Nedostaje kapaciteta i radimo maksimalno što može. Vjerujem da su početni rezultati novog načelinika pokazali našu spremnost. Predstojeću sezonu ćemo dočekati u punom kapacitetu i nastaviti”, kazao je Jovanović i najavio da će Opština donijeti novu odluku o komunalnom redu.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Miloš Tajić ponovio je jasan stava da je ta služba spremna da uvede red u gradu i da je to pokazala prethodnih deset dana, ali da niko ne može očekivati da se višedecenijski problemi mogu riješiti za 15 dana.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ustvrdio je da su na dobrom putu.

”Situacija je bolja nego što je bila, bolja je energija i vidimo spremnost. Jako malo fali da ovu oblast regulišemo”, zaključio je Jovanović.

Starograđanin Ivan Dragičević ukazao je da postoji veliki problem zbog dva otvorena šanka koji su ispod bedema, a koji se ponašaju kao diskoteke.

”Imam dvoje male djece, ne mogu da spavaju. Meni muzika ne smeta, meni smetaju basovi, diskoteke na otvorenom. Dobili su rješenje za lokal, a imaju diskoteke, što ne dolikuje Starom gradu. Ovim putem prijavljujem da šankovi nemaju limitatore zvuka i da im terease su četiri puta veće od onoga što im je dozvolila Opština. Platili su taksu za 100 kvadrata, a terase imaju 450 kvadrata, što je ogromna šteta za Opštinu. Uveče poslije završetka počnu da skupljaju stolove, kako se ne bi vidjelo koliko koriste, a za to vrijeme konobari i radnici prave buku sklanjajući čaše i flaše do zore. Mokre na naša vrata, naveče je smrad, ne može se živjeti. Jednostavno, hiljadu ljudi sa šankova nema gdje da vrši nuždu i to čini u Starom gradu, na ulicama, čoškovima”, kazao je Dragičević.

On je poručio da je to prešlo crvenu liniju i da ako naredne sezone se ponovi isto i šankovi budu diskoteke, iseliće se iz Staroga grada, a na prozorima će postaviti zvučnike ka diskotekama i puštati alarm.

”Tražimo da se poštuje zakon, ajde što ne možemo da izdajemo apartmane, nego što više ne možemo da živimo. Ne znamo kako više da ukažemo na problem, koji utiče na zdravlje, što se svake noći ponavlja”, kazao je Dragičević.

Jovanović je kazao je da izjave Starograđana smatraju prijavama, na osnovu kojih će hitno reagovati Komunalna policija i inspekcija.

”Dodatno će biti iskontrolisano korišćenje limitatora, kao i to da neko koristi terase veće od onoga što je rješenjem dozvoljeno. Neće se tolerisati da neko korsti prostor koji nije zakupio od Opštine jer se to tretira kao potkradanje. Iskontrolisaćemo i to da neko u lokalima ima živu muziku, a da nema rješenje. Zamoliću za strpljenje, niko nema magični štapić, Komunalna policija je odlučna da to riješi. Sljedeće turističke sezone da imamo sređenu situaciju”, kazao je Jovanović.

On je kazao da je neophodno donošenje nove odluke o komunalnom redu, koja će sublimirati sve zahtjeve. Pripremljen je nacrt, koji će se naći na javnoj raspravi.

Bonus video: