Transformacija stare vojne zone u zonu udobnosti, odmora, opuštanja i prirode

U 2021. godini dobili smo zahtjev za učešće u izradi projekta na lokaciji Skočiđevojka, u Crnoj Gori. Tokom ovog procesa, naša prezentacija investitoru, portfolio i osvojene nagrade bili su presudni za odabir našeg tima za razvoj ovog projekta

16242 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OAB Studio
Foto: OAB Studio

Nakon teškog perioda koji je paralisao svijet zbog pandemije, bili smo veoma uzbuđeni što možemo raditi na projektu na Jadranskoj obali, koji po svojim karakteristikama podsjeća na projekat koji smo radili u Turskoj, na obali Bodruma. Snažan mediteranski duh je karakteristika arhitekture koju sam ja, a ujedno i OAB Studio, stvarao tokom svoje karijere. Radili smo na mnogim projektima (neki od njih su nagrađeni i publikovani u katalozima), različitog obima i tipologije, na katalonskoj obali, u Menorci, u Italiji i kao što sam već naveo u Turskoj, uvijek sa željom da integrišemo našu arhitekturu u pejzaž sa minimalnim vizuelnim i ekološkim uticajem. Lokalna arhitektura je takođe imala veliki uticaj tokom razvoja projekta.

OAB Studio
foto: OAB Studio

Jedan od najvažnijih zahtjeva je bio da se objekti projektuju i pozicioniraju na način da se minimizira uticaj na okolinu i prirodni ambijent, otvarajući vizure prema atraktivnom okolnom pejzažu.

Nakon pažljivog proučavanja lokacije, prirodnog okruženja i potreba klijenta, predložili smo rješenje koje nudi dijalog između objekata i okoline, savremenog i vernekularnog. Koncept sam razvijao uz pomoć mog poslovnog partnera, Borje Feratera. Zajedno smo razmatrali različite strategije koje su nas dovele do toga da kompleks lociramo u zaleđu, što dalje od obale. Upravo smo u zaleđu projektovali najviše djelove objekata te ih postepeno smanjivali prema krajnjim djelovima hotela, koji se ujedno nalaze i u najnižim zonama lokacije.

Kako bismo smanjili uticaj na okolinu, ubijedili smo investitora da prihvati smanjenje ukupne izgrađenosti za 20%, što je prava rijetkost danas. Pored topografije terena, limitirajući faktor za proces projektovanja bio je i veoma nizak procent zauzetosti koji je UT uslovima predviđen na svega 23% ukupne površine parcele.

Objekat hotela je formiran u obliku slova U, to jest, dizajniran je tako da se razvija prateći topografiju na bočnim stranama uz formiranje velikih zelenih i slobodnih površina, poštujući privatnost, u centru. Objekat je podijeljen na dva kraka, sa zajedničkim centralnim prostorom, pri čemu se posebno vodilo računa da vizure ni u jednom dijelu objekta ne budu ugrožene.

U velikom centralnom prostoru, koji obuhvata niz platoa i terasa koje se prilagođavaju topografiji, vođeno je računa o autohtonoj vegetaciji sa posebnom pažnjom na očuvanju 125 stabala maslina koja su registrovana na lokaciji. S obzirom na ovu činjenicu, urađen je projekat uređenja terena koji je pored stabala maslina obuhvatio i druge vrste drveća i žbunja od 60 različitih vrsta koje zauzimaju kako zelene površine, tako i terase objekata. Sa rastom vegetacije, očekuje se da će objekat u budućnosti biti potpuno spojen sa pejzažom, smanjujući vizuelni uticaj sa mora i drugih strana.

Upotreba prirodnog kamena sa Jadrana, dominantno bijele teksture i boje, sa horizontalnim akcentima, daju harmoničniju formu u skladu sa oblikom planine, ne ističući njegovu visinu. Uticaj vernekularne arhitekture kao i naša mediteranska vizija takođe su ključni elementi u koncepciji projekta.

OAB Studio
foto: OAB Studio

Kreiranje međuprostora, igra sjenkama i unutrašnjim terasama, obezbjeđuju privatnost i eleganciju objektima jer fasada, ne samo što razdvaja enterijera i eksterijera, već omoćava propustljivost i povezanost između ljudi i prirode.

Ova fleksibilnija struktura omogućava bolju upotrebu svjetlosti, suštinskog elementa ne samo za pitanja održivosti, već i za naš pristup projektima, uvijek uspostavljajući vezu sa elementima koje nam sama priroda pruža. Ideja da je manje više, ignorisanje suvišnih elemenata koji ne kreiraju dodatnu vrijednost je i bila konstanta tokom moje 50-godišnje profesionalne karijere.

Centralna bašta je najvažniji dio projekta, sa nizom platformi koje se, prilagođavajući se topografiji, kaskadno rasprostiru do mora, pružajući spektakularne poglede sa različitih lokacija. Spa centar je takođe potpuno integrisan u prirodu, dobijajući neophodnu privatnost budući da je okružen vegetacijom.

Paleta boja koju pruža vegetacija, projektovanje vanjskih i unutrašnjih bašti, uključivanje velikog broja raznih vrsta biljaka i cvijeća i moćna slika čempresa koji se prilagođavaju strmim padinama doprinose ovoj harmoničnoj atmosferi koja vas poziva na šetnju kao da je Botanička bašta. Pored ozelenjavanja terasa, projektovani su i potporni zidovi prekriveni vegetacijom kako bi se ojačala ova ideja stapanja sa prirodom.

Ovi prirodni elementi su takođe doprinijeli održivosti i energetskoj efikasnosti kompleksa. Zeleni krovovi povezuju korisnika sa prirodom, a osim vizuelnog aspekta, omogućavaju i manju potrošnju energije za regulisanje temperature unutrašnjih prostora. Pored energetskog aspekta, zeleni krovovi imaju niz prednosti koje smo smatrali važnim tokom razvoja projekta, kao što su akustična izolacija, regulacija temperature, kvalitet vazduha, zadržavanje kišnice i stvaranje biodiverziteta.

Veoma sam srećan što imamo priliku da po prvi put radimo u Crnoj Gori i to u okruženju kao što je prelijepa obala Jadrana sa pejzažnim, klimatskim i kulturnim sličnostima sa katalonskom obalom ili Balearskim ostrvima gdje imamo dosta iskustva sa sličnim projektima. Projektima pristupamo sa iluzijom stvaranja jedinstvene arhitektonske vrijednosti u svakom od mjesta gdje radimo. Vjerujem da će ovaj projekat biti važna prekretnica za Crnu Goru i da će biti realizovan profesionalno i sa posebnom pažnjom od strane svih aktera uključenih u proces izgradnje i završetka projekta, a kao takav i kandidat za najveće nagrade, što bi dodatno promovisalo Crnu Goru, kao i OAB Studio.

I kao što smo u Barseloni imali priliku da staru ruševinu preprojektujemo u nagrađivanu i renomiranu botaničku baštu, uzbuđen sam što smo doprinijeli transformaciji stare vojne zone u zonu udobnosti, odmora, opuštanja i prirode. Takođe u nečemu istorijski simboličnom pošto su stari bunkeri ostali kao svjedočanstvo prošlosti. I tako, poput Guvna, postaju mjesto susreta gdje se možete diviti ljepoti pejzaža.

OAB Studio
foto: OAB Studio

Carlos Ferrater

Partner i osnivač OAB Studio