Dva skenera Kliničkog centra u kvaru

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi deset dana radio samo jedan skener, u bjelopoljskoj na čekanju tenderi za nabavku novih uređaja

43788 pregleda 39 komentar(a)
Tvrde da pacijenti nijesu ispaštali zbig kvara dva aparata, Foto: Shutterstock
Tvrde da pacijenti nijesu ispaštali zbig kvara dva aparata, Foto: Shutterstock

Sajber napadi na IT infrastrukturu Vlade otežavaju i nabavku i popravku medicinskih aparata, pa je tako tokom prethodnih desetak dana u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) radio samo jedan skener.

Iz ove ustanove “Vijestima” su prekjuče potvrdili da su dva od tri skenera u KCCG i Institutu za bolesti djece u kvaru, ali su ocijenili da pacijenti zbog toga ne trpe i da niti jedan građanin nije vraćen ili mu je snimanje otkazano u Centru za radiološku dijagnostiku.

”Konkretno, jedini ovlašćeni serviser za Simens aparate, kako nam je predočeno, nije u prilici da adekvatno odgovori na naše potrebe sve do uspostavljanja sajta za javne nabavke. Prva prijava kvara Simens skenera CT16 je obavljena 3. septembra, dijagnostika je odrađena 5. septembra, a objedinjene ponude za popravku su dostavljene 6. septembra. Napominjemo da je riječ o aparatu koji je montiran 29. septembra 2009. godine, a od 31. decembra 2021. izašao je iz zvanične servisne podrške, iz kojeg razloga se ne može obezbijediti godišnji servisni ugovor, već isključivo ad hok popravke”, piše u odgovoru KCCG.

”Vijesti” nezvanično saznaju da popravka ovog skenera košta oko 12.000 eura.

Iz KCCG su kazali i da je kvar na skeneru marke “canon” u Institutu za bolesti djece prijavljen 10. septembra, ali da se njegova popravka očekuje uskoro. Iz te ustanove su prekjuče saopštili da je u međuvremenu odrađena defektaža aparata i nabavljen potreban dio, a dolazak ovlašćenog servisera najavljen za juče, 20. septembar.

Direktor bjelopoljske bolnice Kenan Erović “Vijestima” je juče odgovorio da su zbog sajbera napada na čekanju tenderi za nabavku nove medicinske opreme, s obzirom na to da su postojeći, dotrajali aparati stari više od dvije decenije.

On je kazao da na čekanju nema urgentnih nabavki za popravku aparata. Pojasnio je da je zbog sajber napada odgođeno raspisivanje tendera za nabavku dva aparata za anesteziju, laparoskopski stub, ali i nabavka aparata za magnetnu rezonancu, koja će se finansirati iz kapitalnog budžeta.

”Vijesti” su juče objavile da ima dvadesetak većih tendera za nabavku roba, usluga i radova, koje treba realizovati do kraja godine.

Dvadesetak većih tendera za nabavku roba, usluga i radova koje treba realizovati do kraja godine na Univerzitetu Crne Gore (UCG) na čekanju su zbog sajber napada.

Izvor “Vijesti” sa UCG tvrdi da je za tu instituciju trenutno najveći problem to što ne mogu da raspišu i sprovedu tender za nabavku lož ulja, uoči grijne sezone, a koji je procijenjene vrijednosti od oko pola miliona eura. Sagovornik je istakao da se nadaju da će sistem crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN) uskoro da bude osposobljen, te da neće doći do problema sa grijanjem prostorija na fakultetima UCG. Izvor je pojasnio da cijene lož ulja na tržištu rastu i da postoji mogućnost da dođe do nestašice, što bi otežalo funkcionisanje.

Sajber napadi na Vladinu IT infrastrukturu počeli su 20. avgusta i kako tvrde iz Ministarstva javne uprave (MJU), najintenzivniji su ikad prema nekoj državi.

Sajt Vlade od prije tri dana je ponovo u funkciji, ali ne i sajtovi ministarstava i ostalih državnih organa.

Zbog sajber napada onesposobljen je i portal CEJN-a, pa država već mjesec ne može putem tendera da nabavi ključne stvari za građane, državna preduzeća, upravu...

“Vijesti” su u petak objavile da zbog sajber napada na IT infrastrukturu Vlade, koji se dogodio u avgustu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odgovori na sve zahtjeve za izdavanje registarskih tablica.

Bonus video: