Projekat "Hrabri koraci ka uspjehu mladih": Dostojanstven rad za sve, mentalno zdravlje briga svih

"Trka oko obezbjeđivanja sopstvene egzistencije, oko karijera često u drugi plan stavlja onu jednako važni stvar u životu a to je imati saosjećaj za drugoga, za bližnje oko nas, pa nam je važno da mladim polaznicama i polaznicima ukažemo i na te počesto zaboravljene vrijednosti”, kazao je Šundić.

1247 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Pro futuro
Foto: NVO Pro futuro

Povodom 7.oktobra, Svjetskog dana dostojanstvenog rada, polaznici projekta „Hrabri koraci ka uspjehu mladih“, kojeg realizuje NVO „Pro futuro“, obišli su opštinsku organizaciju Crvenog krsta Nikšić.

Kako je kazao Petar Šundić, kreator projekta i mentor mladim polaznicima, obilježavanjem Svjetskog dana dostojanstvenog rada željeli su da promovišu “dostojanstven rad za sve, rad koji je produktivan, kojim se ostvaruje dostojanstven prihod, zaštita na radu, jednake mogućnosti i jednak tretman, veće šanse za lični razvoj i socijalnu integraciju, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka”.

“Crveni krst upravo svojim radom potvrđuje dostojanstvenost u punom smislu te riječi, služeći kao uzoran i dobar primjer promovišući humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost. Trka oko obezbjeđivanja sopstvene egzistencije, oko karijera često u drugi plan stavlja onu jednako važni stvar u životu a to je imati saosjećaj za drugoga, za bližnje oko nas, pa nam je važno da mladim polaznicama i polaznicima ukažemo i na te počesto zaboravljene vrijednosti”, kazao je Šundić.

Istakao je da im je cilj da polaznike projekta, u pitanju je njih devet, među kojima su dvije osobe sa invaliditetom, uključe u društveno-koristan rad, uvežu ih sa drugim organizacijama i institucijama i osnaže.

U sklopu pomenutog projekta biće obilježen i 10.oktobra, Svjetski dan mentalnog zdravlja, kada će organizovati zoom konferenciju “Mladi i mentalno zdravlje”, koja će imati edukativno-savjetodavni karakter i pružiti polaznicima da u razgovoru sa psihološkinjom Gordanom Unčanin Cicmil razmijene mišljenja o “sebi, sistemu vrijednosti, smislu školovanja, motivima postignuća, o tome šta ih motiviše, kao i šta treba uraditi kako bi zaštita mentalnog zdravlja postala važan segment u njihovim životima”.

“Svi prolazimo kroz brojne stresne situacije tokom života, prilikom izbora ili upornog traženja posla, ali i kasnije tokom razvoja svojih karijera, jer su činioci koji narušavaju ukupno, pa i mentalno zdravlje, uvijek budni i traže proaktivan odnos i pažnju u donošenju odluka. Ovom konferencijom želimo da polaznicama i polaznicima projekta omogućimo preispitivanje mjesta mentalnog zdravlja u njihovim i našim svakodnevnim životima. Posljednjih godina sve se više priznaje važna uloga mentalnog zdravlja u postizanju globalnih razvojnih ciljeva, što ukazuje na neophodnost njegovog uključivanja u ciljeve održivog razvoja”, istakao je Šundić.

Projekat “Hrabri koraci ka uspjehu mladih” finansiran od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Bonus video: