Kraj sage o gradnji lifta na Starom gradu u Ulcinju

Uklonjena metalna konstrukcija sa drevne ulcinjske tvrđave, planirana da bude visoka 36 metara

4760 pregleda 6 komentar(a)
Skidanje konstrukcije ispod Starog grada, Foto: Samir Adrović
Skidanje konstrukcije ispod Starog grada, Foto: Samir Adrović

Metalna konstrukcija na jugoistočnim zidinama ulcinjskog Starog grada, postavljena prije 14 godina za potrebe izgradnje panoramskog lifta, uklonjena je prije dva dana.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je da je uklanjanje bespravnog objekta urađeno po nalogu komunalne policije.

”Ovim činom, nakon 14 godina uklanjamo konstrukciju koja je narušavala sliku našeg Starog grada, što je bio jedan od naših prioriteta. Takođe, šaljemo snažnu poruku da današnja lokalna vlast želi otklon od dosadašnjih politika i da smo spremni da ovaj grad transformišemo u bolje mjesto za sve građane”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

Povodom uklanjanja konstrukcije oglasio se i Ilir Lazorja, nekadašnji član NVO “Mogul”, koja je protestovala protiv izgradnje lifta, i, kako su tvrdili iz te organizacije, pokušaja kršenja zakona i narušavanja ambijentalne cjeline drevne tvrđave. On je kazao da je “Mogul” i tada, prije skoro 15 godina, zagovarajući poštovanje zakona, javno ukazao na bespravnu gradnju lifta na Starom gradu i tako pokrenuo proces zabrane daljih izvođenja radova.

”Da se tada sagradilo, uklanjanje lifta danas ne bi bilo moguće”, kazao je Lazorja “Vijestima”.

foto: Samir Adrović

Vlasnik Palate Venecija Gani Resulbegović, koji je postavio konstrukciju u namjeri da investira značajna sredstva za izgradnju panoramskog lifta, kazao je da je to bilo lijepo zamišljen projekat koji su podržali i eminentni eksperti. Naveo je da bi lift značajno doprinio lakšem životu mještana, ali i većem prilivu turista, imajući u vidu činjenicu da je ulcinjski Stari grad podignut na višoj koti od brojnih drugih starih gradova na Jadranu. On nije krio razočarenje.

”Žao mi je što neki nijesu razumjeli moju ideju i činjenicu da je projekat od gotovo samog početka bio koncipiran kao javno partnerstvo sa Opštinom. Ako neki misle da je sve to moglo da uruži ambijent, i pored ocjene stručnjaka, neka skinu konstrukciju bez obzira što je moja. Gani Resulbegović nikad nije bio, niti će biti protiv interesa grada i države”, kazao je on “Vijestima”.

Prema proijektu, panoramski lift bio bi visine 36 metara i vrijedan oko 250 hiljada eura.

Zanimljivo je da je 2015, među osam pristiglih radova na međunarodnom konkursu za arhitektonsko-urbanističko rješenje Pristana, pobijedila ulcinjska firma “Ital design” poznatog arhitekte Selima Resulbegovića na predlog žirija u kome su osim tadašnjeg predsjednika Opštine Fatmira Đeke bili i resorni sekretar Mustafa Gorana, arhitekte Rifat Alihodžić, Fuad Mavrić, Zana Sarvan, Nikola Drakić, Suada Ismailaga, te Mirlinda Cena sa Kosova i Dunja Bilalgić iz Bosne, a izvjestilac Mehmet Tafica. Savjetnik Đeke u tom poslu bila je direktor Direktorata za kulturnu baštinu Crne Gore Lidija Ljesar.

Izgradnji lifta tada se oštro protivila i Forca, koja je bila dio vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom Fatmira Đeke i URA. Čelnici te partije smatrali su da je u pitanju devastacija drevnih zidina. Kazali su i da neće podržati predsjednika Opštine koji odlukama devastira grad i najavili da će ukoliko ostane rješenje za lift, uskratiti podršku Đeki.

Đeka je potom poništio odluku desetočlane komisije kojom je predsjedavao za zonu 3 gdje je bila planirana gradnja lifta i oglasio je ništavnom po službenoj dužnosti. Uslijedila je žalba ulcinjskog arhitekte Državnoj komisiji, ali je negativan odgovor, kako je kazao, stigao od komisije koju je formirala Opština, sa potpisom Gorane..

Bonus video: