Prava Crna Gora: Predali smo amandman kojim se sprečava zloupotreba funkcije upravnika stambenih zgrada

"Mnoge važne informacije o održavanju zgrade ne objavljuju se na oglasnoj tabli, tako da etažni vlasnici često ne znaju kako se troše sredstva, koja uplaćuju na zajednički račun stambene zgrade"

3479 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Prava Crna Gora saopštila je da je predala amandman kojim se sprečavaju zloupotrebe upravnika stambenih zgrada.

"Važeći Zakon o održavanju stambenih zgrada ostavlja veliki prostor za zloupotrebe funkcije upravnika stambenih zgrada, jer upravnici imaju obavezu da izvještaj o korišćenju sredstava održavanja šalju samo Skupštini etažnih vlasnika", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Poručili su da se u praksi to zloupotrebljava na način da se samo neki od izvještaja šalju predsjedniku Skupštine etažnih vlasnika ili se selektivno objavljuju na oglasnoj tabli u ulazu.

Na taj način se, kako navode, mnoge važne informacije o održavanju zgrade ne objavljuju na oglasnoj tabli, tako da etažni vlasnici često ne znaju kako se troše sredstva, koja uplaćuju na zajednički račun stambene zgrade.

"Ostavlja se na taj način prostor upravnicima stambenih zgrada da netransparentno troše sredstva etažnih vlasnika preko zajedničkog računa stambene zgrade", kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima amandmanom na taj zakon se omogućava da svi etažni vlasnici budu obaviješteni o važnim pitanjima vezanim za održavanje ulaza zgrade.

To je, kako dodaju, omogućeno ustanovljavanjem obaveze upravnika da šalje pisane izvještaje svim etažnim vlasnicima o radovima redovnog održavanja stambene zgrade koji su većeg obima, nužnim i hitnim radovima na stambenoj zgradi u roku od 30 dana od dana završetka radova, kao i godišnji izvještaj.

"Pisani izvještaji o radovima na stambenoj zgradi su važni, jer svi etažni vlasnici imaju pravo da pismenim putem budu obaviješteni, kako se troše sredstva stambene zgrade", poručili su oni.

Ističu da je posebno važno za etažne vlasnike da dobijaju pisane izvještaje o radovima na zgradi da bi ih mogli koristiti kao pisane dokaze o pričinjenoj šteti u slučaju da se radovima uzrokuje šteta na njihovim posebnim djelovima.

Ti izvještaji bi se, kako navode, u tom slučaju mogli koristiti kao dokazi u postupku za nadoknadu štete pred nadležnim organima.

"Prava Crna Gora ovim amandmanom doprinosi zaštiti prava etažnih vlasnika, kroz zaustavljanje samovolje i zloupotreba upravnika stambenih zgrada. Na ovaj način se uvodi više reda i transparentnosti u oblast upravljanja stambenim zgradama", zaključuju iz te partije.

Bonus video: