Dukaj: Izazovi u sajber bezbjednosti mogu se savladati zajednički

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, kazao da samo kao partneri možemo biti sigurni u sajber prostoru na globalnim platformama i u NATO sistemu bezbjednosti

1247 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Sve složeniji izazovi sajber bezbjednosti mogu se savladati samo ako se radi zajednički i ako snažniji pomažu i dijele resurse sa manje snažnima, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je otvorio regionalnu konferenciju o sajber bezbjednosti, na temu „NATO principi za sajber odbranu i otpornost kritične infrastrukture u skladu sa NATO 2030 agendom”.

Dukaj je rekao da ga raduje činjenica da su na konferenciji prisutni zvaničnici iz država saveznica, eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti i prijatelji i partneri iz privrede, akademske i IT zajednice, strukovnih udruženja, državnih institucija i lokalne samouprave.

“U savladavanju sve složenijih izazova sajber bezbjednosti možemo uspjeti samo ako radimo zajedno, dijelimo znanja i razmjenjujemo iskustva i ako snažniji pomažu i dijele resurse sa nama manje snažnima“, istakao je Dukaj.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, kazao da samo kao partneri možemo biti sigurni u sajber prostoru na globalnim platformama i u NATO sistemu bezbjednosti.

foto: Ministarstvo javne uprave

U sajber napadu na Vladinu informacionu infrastrukturu, prema riječima Dukaja, prepoznali su važnost sajber bezbjednosti.

Dukaj je rekao da se trude da iz tog napada izvuku važne pouke i da su Vlada i Ministarstvo već učinili odlučne korake ka savremenim dostignućima i rješenjima u oblasti sajber bezbjednosti.

“Crna Gora nije bila spremna na tako intenzivan sajber napad. Sada stvari postavljamo na pravo mjesto“, dodao je Dukaj.

On je kazao da su već preduzete prioritetne aktivnosti u podizanju nivoa sajber bezbjednosti, i to uspostavljanjem posebne Direkcije za informacionu bezbjednost GSOC (Government Security Operation Center), uvođenjem 24/7 nadzora nad Vladinom informatičkom infrastrukturom.

Kako je ukazao Dukaj, priprema se novi zakon o informacionoj bezbjednosti i planira izgradnja državnog Data centra kao srca digitalne transformacije i elektronskih servisa za građane i privredu.

„Formiran je tim za pregovore o ulasku Crne Gore u Program EU Digitalna Evropa. I potpisivanjem pisma namjere formalno smo inicirali otvaranje Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori“, naveo je Dukaj.

Konferencija se održava u organizaciji NVO Secure, pod pokroviteljstvom i u koorganizaciji Ministarstva javne uprave, uz partnerstvo NATO Public Diplomacy Division.

Bonus video: