Uskoro na put bez testa na bjesnilo

U Crnoj Gori bjesnila nema već deset godina, Uprava za veterinu obratiće se Evropskoj komisiji za dodavanje na spisak država slobodnih od te zarazne bolesti

14358 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Institut za javno zdravlje
Foto: Institut za javno zdravlje

Vlasnici pasa koji putuju u inostranstvo mogu da očekuju da za buduća putovanja neće morati da za svoje ljubimce rade titra antitijela protiv virusa bjesnila, jer je Crnoj Gori potvrđena samodeklaracija države bez te zarazne bolesti, što je i prvi korak da se država zvanično obrati Evropskoj komisiji (EK) i nađe na spisku zemalja koje su slobodne od te zarazne bolesti.

To su, pored ostalog, kazali “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, čiji je direktor Vladimir Đoković.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), kako su pojasnili, nedavno je Crnoj Gori prihvatila samodeklaraciju, prema kojoj je Crna Gora država slobodna od bjesnila.

”U skladu sa odredbama Kodeksa zdravlja kopnenih životinja Svjetske organizacije za zdravlje životinja - WOAH, zemlje članice mogu samoproglasiti svoju zemlju, zonu ili kompartment slobodnu od određenih bolesti, u ovom slučaju slobodnom od bjesnila.

Kako bi samodeklaracija bila prihvaćena od strane WOAH, potrebno je pružiti relevantne i dokumentovane dokaze o usklađenosti sa odredbama poglavlja Kodeksa koji se tiče bjesnila”, pojasnili su iz Uprave.

Podsjetili su da, u cilju suzbijanja i iskorjenjivanja te naročito opasne zarazne bolesti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, uz podršku Evropske delegacije, Crna Gora od 2011. godine u kontinuitetu sprovodi oralnu vakcinaciju divljih životinja protiv bjesnila.

”Dodatno, od jeseni 2019. godine počela je i identifikacija tj. čipovanje pasa. Specijalistička veterinarska laboratorija je, kao jedna od karika u lancu nosilaca aktivnosti vezanih za sprovođenje programa eradikacije bjesnila u Crnoj Gori, vršila potrebna ispitivanja koja su propisana Kodeksom. Kako su ispunjeni svi zahtjevi, a imajući u vidu da je Crnoj Gori posljednji slučaj bjesnila zabilježen 2012. godine, WOAH je prihvatila samodeklaraciju Crne Gore”, rekli su “Vijestima”.

Ta samodeklaracija, kako su pojasnili, važna je za Crnu Goru jer je sljedeći korak obraćanje EK da se Crna Gora nađe na spisku zemalja slobodnih od bjesnila.

”Što podrazumijeva oslobađanje od serološkog testa i samim tim olakšavanje uslova za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca. Do stavljanja Crne Gore na pomenutu listu, vlasnici su i dalje u obavezi da poštuju odredbe Pravilnika

o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca”, rekli su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Titar test je test na antitijela bjesnila i radi se i kad je životinja primila vakcinu protiv te zarazne bolesti. Putem krvi, testira se količina antitijela kod ljubimca, a rezultat testa predstavlja visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitijela protiv virusa bjesnila. Granična titra je najmanje 0,5 I.J./ml.

Analize mogu da se urade samo u laboratorijama koje su ovlašćene od EU i rade se 30 dana od vakcinacije ljubimca protiv bjesnila. Rezultat testa dobija se za deset dana od dana prijema seruma u Zavodu, ali je putovanje u inostranstvo moguće tek tri mjeseca od urađenog testa - pod uslovom da je test zadovoljavajući.

Za vlasnike pasa u Crnoj Gori koji putuju u inostranstvo, putovanje je dodatno komplikovano, jer se titar antitijela na bjesnilo mogu uraditi jedino u Srbiji, na Pasterovom zavodu, u Novom Sadu. Olakšavajuća okolnost je da držaoci životinja ne moraju sa ljubimcima putovati u Novi Sad kako bi uradili test, već krv životinji može da uzme i veterinar u Crnoj Gori.

”Uzorke seruma za potrebe vlasnika kućnih ljubimaca šalju isključivo veterinarske organizacije koje su obavile vađenje krvi i pripremu uzoraka. Nije dozvoljeno da vlasnici kućnih ljubimaca sami šalju ili dostavljaju uzorke u laboratoriju. Uzorci moraju biti isporučeni laboratoriji koja određuje nivo specifičnih antitijela, najkasnije 48 časova nakon uzorkovanja krvi (serum mora biti inaktivisan)”, piše na vebsajtu Pasterovog zavoda.

Prema podacima sa te internet lokacije, cijena testa je 52 eura. U to ne ulazi i cijena koju vlasnici životinja moraju platiti lokalnom veterinaru za uslugu uzimanja krvi i slanja uzoraka u Novi Sad.

Osim titra testa na bjesnilo, za nekomercijalno kretanje životinja neophodno je i da životinja ima mikročip, potvrdu veterinara o zdravstvenom stanju koja je izdata najkasnije 48 sati prije putovanja...

Od 2019. u Crnoj Gori sprovodi se organizovano čipovanje i vakcinacija pasa protiv bjesnila. Nakon registracije, za životinje su izdati i pasoši.

Bonus video: