Ombudsman: Zabrinutost i osuda povodom nastavka targetiranja, vrijeđanja i omalovažavanja žena

"Nažalost, izgleda da smo postali naviknuti da se pod plaštom slobode izražavanja i medijskih sloboda provlače i sadržaji kojima se krše prava i slobode građanki/a"

3682 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) izražava zabrinutost i osudu povodom nastavka targetiranja, vrijeđanja i omalovažavanja svih žena u društveno-političkom prostoru Crne Gore, uključujući posljednji primjer u odnosu na istaknute predstavnice diplomatskog kora, saopšteno je iz institucije Zaštitnika.

"Nažalost, izgleda da smo postali naviknuti da se pod plaštom slobode izražavanja i medijskih sloboda provlače i sadržaji kojima se krše prava i slobode građanki/a. Ono što je važno istaći jeste da kod korišćenja kritičkog govora, koji je svakako važan i neophodan za funkcionisanje i osnaživanje demokratskih procesa u svakoj zemlji, prema ženama treba biti posebno senzitivan u smislu da se suzdrži od mizoginih kvalifikacija koje nemaju veze sa njihovim profesionalnim djelovanjem, već naprotiv imaju za cilj samo vrijeđanje dostojanstva i povredu časti i ugleda. Ovim putem još jednom upućujemo i apel medijskoj zajednici da dosljednom primjenom profesionalnih standarda i Zakona o medijima doprinesu borbi protiv svih vidova nedozvoljenog izražavanja i/ili njegovog podsticanja", piše u saopštenju.

Više crnogorskih zvaničnika osudilo je ranije pisanje portala Aktuelno kojim su na neprimjeren način komentarisane šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

Bonus video: