Podrška jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva

„Jedan od ključnih ciljeva je osnažiti IT industriju u Crnoj Gori kroz povezivanje sa obrazovanjem da bi se dobio što kvalitetniji IT kadar u tehnološkim kompanijama i u drugim sektorima privrede i turizma koji su sve više zavisni od tehnoloških inovacija i teže zelenom održivom razvoju“, kaže se u saopštenju

2017 pregleda 0 komentar(a)
Mok i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Mok i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) potpisalo je memorandum o saradnji sa njemačkom nevladinom humanitarnom organizacijom HELP u cilju pružanje podrške jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u državama Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz MRSS, memorandum su potpisali resorni ministar Admir Adrović i regionalni koordinator HELP-a Klaus Moka.

"Osnovni cilj memoranduma je pružanje podrške daljem jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana, kroz realizaciju druge faze projekta Rekonomija“, rekli su iz Ministarstva.

Navodi se da projekat finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Rekonomija je, kako se dodaje, regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, koji predvodi HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Help-om i ostalim partnerima u državama Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.

Švedska Vlada je, kako se navodi, kroz Regionalni program za inkluzivni ekonomski razvoj u istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu podržala razvoj crnogorskog ICT klastera Cortex uz pomoć njemačkog HELP-a i partnerske organizacije švajcarskog Helvetas-a.

„Jedan od ključnih ciljeva je osnažiti IT industriju u Crnoj Gori kroz povezivanje sa obrazovanjem da bi se dobio što kvalitetniji IT kadar u tehnološkim kompanijama i u drugim sektorima privrede i turizma koji su sve više zavisni od tehnoloških inovacija i teže zelenom održivom razvoju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je primjer jedne od konkretnih sinergijskih incijativa, koje su usmjerene na dobrobit održivog razvoja i podrške kompletnom privrednom sistemu, podrška razvijanju ideje stanica za punjenje za električna vozila uz korišćenje mobilne aplikacije na cijeloj teritoriji sa fokusom na sjever Crne Gore.

Kako se dodaje, akcenat projekta je na razvoju ruralnog turizma, a time i povećanje broja zaposlenih u tom sektoru.

Bonus video: