Dukaj: Iskustva Italije izuzetno značajna na putu digitalnog razvoja Crne Gore

"Započeli smo proces razmjene iskustava zbog uvjerenja da izazovi za moderniju i transparentniju upravu sposobnu da odgovori na očekivanja građana, nemaju granica", kazao je italijanski ministar javne uprave

5801 pregleda 1 komentar(a)
Dukaj i Zangrilom, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj i Zangrilom, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je da su iskustva Italije u oblasti decentralizacije lokalne samouprave, reforme javne uprave, digitalizacije i sajber bezbjednosti izuzetno značajna za Crnu Goru na njenom putu digitalnog razvoja.

To je poručio na sastanku sa itallijanskim kolegom Paolom Zangrilom u palati Vidoni u Rimu, navodi se saopštenju Ministarstva javne uprave.

Zangrilo je kazao da su započeli, "proces razmjene iskustava zbog uvjerenja da izazovi za moderniju, transparentniju upravu sposobnu da odgovori na očekivanja građana, nemaju granica".

"U Italiji razvijamo uspješne prakse u ovim oblastima, i rado ćemo ih podijeliti sa našim partnerima u regionu Zapadnog Balkana, počevši od Crne Gore", dodao je Zangrilo.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji na modernizaciji javne uprave, u svjetlu reformske strategije koju je Crna Gora pokrenula, ističe se u saopštenju.

"Razgovarano je i o mogućnostima tehničke saradnje u ovom kontekstu, s obzirom na perspektivu progresivnog približavanja Crne Gore evropskim institucijama", zaključuje se u saopštenju.

Tokom posjete Italiji, Dukaj se sastao i sa direktorom Agencije za sajber bezbjednost, Robertom Baldonijem.

Dukaj je predstavio planove Ministarstva u oblasti sajber zaštite, istakavši i uspostavljanje budućeg Centra za edukaciju za sajber bezbjednost i sajber kriminal, ističe se u saopštenju.

Baldoni i Dukaj
Baldoni i Dukajfoto: Ministarstvo javne uprave

On je naveo i planove za uspostavljanje Agencije za Sajber bezbjednost, kao i posebne Direkcije za informacionu bezbjednost GSOC (Government Security Operation Center).

"Ova Direkcija će raspolagati savremenim softverskim alatima koji će činiti poseban sajber ekosistem, kao i sistem monitoringa mreže državnih organa i Vladine infrastrukture", navodi se u saopštenju.

"Odgovor na sajber kriminal možemo dati jedino zajedničkim naporima, umrežavanjem, povezivanjem i razmjenom iskustava i informacija", naglasio je Dukaj.

On je kazao da je prioritet stvaranje jedne efikasne, servisno opredijeljene javne uprave kako na državnom, tako i lokalnom nivou.

Dukaj i Baldoni su saglasni da je ključno uspostaviti saradnju na planu zaštite sajber prostora Crne Gore i Italije, i zajednički raditi na jačanju kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: