Osmi kontingent VCG vratio se iz Letonije: Odbranom Alijanse branimo i čuvamo Crnu Goru

"Ponosan sam na vaše učešće u izvršenju jednog od najvažnijih zadataka koje naša vojska danas realizuje. Brojne pohvale i priznanja koja donosite sa sobom najbolji su pokazatelj koliko vrijedite i dokaz koliko mi posvećeno pristupamo ovom zadatku"

4957 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

NATO misija "Istureno pojačano prisustvo" (Enhanced Forward Presence eFP) u Letoniji na najbolji način doprinosi zaštiti vrijednosti Alijanse u vremenu kada postoje realne opasnosti od njihovog ugrožavanja, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), brigadni general Zoran Lazarević prilikom dočeka VIII kontingenta VCG koji je bio u Letoniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministartsva odbrane, pripadnici crnogorske vojske već nekoliko godina učestvuju u misiji u Letoniji, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore.

Pripadnike VIII kontingenta, pored generala Lazarevića, dočekao je i komandant Bataljona za podršku, potpukovnik Rajko Radović sa saradnicima.

Osmi kontigent VCG, Vojska Crne Gore
foto: Ministarstvo odbrane

"Ponosan sam na vaše učešće u izvršenju jednog od najvažnijih zadataka koje naša vojska danas realizuje. Brojne pohvale i priznanja koja donosite sa sobom najbolji su pokazatelj koliko vrijedite i dokaz koliko mi posvećeno pristupamo ovom zadatku. Učinićemo sve što je neophodno da tako i nastavimo, svjesni da odvraćanjem i odbranom Alijanse branimo i čuvamo Crnu Goru", istakao je Lazarević.

Osmi kontingent Vojske Crne Gore, kako se navodi, bio je specijalizovan za hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu odbranu (HBRNO) i prethodnih pola godine obavljao je zadatke u sklopu multinacionalne HBRNO jedinice, koju su vodile Oružane snage Slovenije.

"Bili ste dio jedne posebne zajednice, stekli dragocjena iskustva na koja trebate da budete ponosni. Vidjeli ste koliko je važno biti zajedno, živjeti i raditi sa drugima, uvažavati ih i biti uvažen, disati kao jedan sa kolegama iz raznih krajeva svijeta. Vidjeli ste da nema malih i manje važnih. To su vrijednosti koje treba da njegujemo i čuvamo, jer se samo tako čuva mir od nasrtaja onih kojima do mira nije", rekao je Lazarević.

Osmi kontigent VCG, Vojska Crne Gore
foto: Ministarstvo odbrane

Komandant osmog kontingenta, kapetan Marko Pašić, istakao je da su na dostojan način predstavljali državu i vojsku, radeći ravnopravno sa pripadnicima najsavremenijih oružanih snaga svijeta.

On je naglasio, kako piše u saopštenu, da su se crnogorski vojnici lako integrisali u internacionalne snage i da su za svoj posvećen i profesionalan odnos dobili brojne pohvale. Pašić je rekao da su konstantno usavršavali svoja znanja i vještine kroz kompleksne obuke i vježbe, koje su rađene po realističnim scenarijima.

Osmi kontigent VCG, Vojska Crne Gore
foto: Ministarstvo odbrane

Iz Ministarstva odbrane dodaju i da je zbog rezultata postignutih tokom boravka u Letoniji, Pašić dobio orden drugog stepena od komandanta 1. Mehanizovane pješadijske brigade, a za doprinos saradnji sa Slovenijom medalju trećeg stepena, po ukazu ministra odbrane Marjana Šareca.

Pukovnik Gogers, komandant brigade, orden trećeg stepena uručio je vodniku Pavlu Markoviću.

Bonus video: